perjantai 11. kesäkuuta 2021

Viikon ikäinen vauva - Ensimmäiset päivät kotona

Viikko sitten saimme meidän ihanan pienen pojan syliimme. Tänään hän on jo viikon ikäinen rakas. Olemme olleet kotona 4.5 päivää. Kotona on ollut ihanaa, vaikka olemmekin Pekan kanssa aika väsyneitä. Isosiskot olivat kovasti odottaneet pikkuveljen tapaamista ja sitä, että pääsevät hoitamaan vauvaa. Ensi hetkistä lähtien tytöt ovat rakastaneet pikkuveljeään, halineet, silittäneet ja suukottaneet. Pitäneet sylissä, peitelleet unille, antaneet tuttia, auttaneet vaipan vaihdossa ja pullosyötöissä. He ovat jutelleet vauvalle ja laulaneet, näyttäneet kirjasta kuvia ja helisyttäneet helistimiä. Kutitelleet vauvan pieniä varpaita. Poitsu on ihmeissään katsellut isosiskojen touhuja, ottanut vastaan kaiken rakkauden ja huolenpidon. ♡


"No hei L, me ollaan ootettu sinua". "Kultaseni". "Meidän kulta". "Hei L me olemme sinun isosiskoja". "Niin pieni ja söpö". "Olet niin rakas". "Kato se näytti kieltä". "Miten pienet varpaat". "Söpö nenä". "Ihana pieni ja söpö" "Se hymyili meille". "Se tykkää meistä". +


Vauva on niin ihana pieni ja söpö. Ainakin tällä hetkellä hän vaikuttaa olevan tyytyväinen. Syö ja nukkuu, tuhisee ja ihmettelee. Ähisee silloin, kun nälkä kurnii masussa tai hän haluaa syliin, välillä ääntä lähtee myös vähän kovempaakin, heh. Vauva syö n.3 tunnin välein, joskus vähän useammin. Nyt ensimmäisinä kotipäivinä Pekka on syöttänyt vauvaa öisin, että minä olen saanut levätä rankan sairaalareissun jälkeen. Vauva viihtyy rinnalla yleensä 10-20 min ja saa lisämaitoa pullosta 20-40ml kerrallaan. Jos hän nukahtaa tissille tyytyväisenä, niin pulloa ei ole heti perään annettu. Mm. imetystilanteita välillä rauhoittaa pehmopupu mikä kohisee ja pitää samaa ääntä kuin vauva on kohdussa kuunnellut. Vauva tykkää nukkua kapaloituna, suloinen pieni burrito, hih. Toisin kuin sairaalassa, kotona hän nukkuu myös kehdossa, ei pelkästään sylissä ja lähellä. Välillä tutti on vähän aikaa suussa, mutta ei ainakaan toistaiseksi ole yöunilla ollut.

Tosiaan meidän poitsu on aika paljon pienempi kuin isosiskonsa ovat olleet. Tytöt olivat syntyessään lähemmäs 4 kiloisia, kun taas poitsu painoi syntyessään alle 3 kiloa. Emme olleet varautuneet niin pieneen vauvaan, joten melkein kaikki vaatteet ovat hänelle isoja. Pekka ja tytöt kävivät ostamassa muutaman pienemmän 50 koon bodyn. Uskon kyllä että vauva kasvaa nopeasti. Niin yksilöllisiä ja omanlaisiaan jokaiset raskaudet ja vauvat. En koe, että olisin tällä kolmannella kerralla tehnyt mitään eritavalla, silti vauva syntyi melko pienenä. Jännää. 

Tänään terkkari tuli meille kotikäynnille. Hän ihasteli vauvaa ja ihmetteli miten pikkuisena vauva syntyi. Vauvaa vähän tutkittiin ja hänet punnittiin, vauva painaa nyt 2910g eli hän kasvaa hyvin ja on ohittanut syntymäpainonsa mikä oli 2798g. Minulta poistettiin prevena haavanhoitolaite ja hakaset. Teippien irrottaminen ja hakasten poisto vähän nipisti.  Sain ohjeet miten nyt jatkossa hoitaa haavaa. Terkkari kyseli kuulumisia ja juteltiin synnytyksestä. Minulla oli kyllä tosi kiva terkkari kenen kanssa oli helppo ja luonteva jutella. Hän hoiti minua kahden raskauden kohdalla. Saimme ajan vauvan ensimmäiseen neuvolakäyntiin mikä on ensi viikolla. 


Olemme kotona totutelleet elämään kolmen lapsen kanssa. Nyt tietysti on vähän rankkaa, koska minä vielä toivun leikkauksesta ja olemme väsyneitä ennen kuin taas kunnolla totumme yöheräämisiin. Onneksi nyt vauva on yöllä herännyt vain syömään ja jatkanut siitä unia, jos ei heti niin melko pian kuitenkin. Liikkuminen on vielä hankalaa ja kipeää tekee, pärjään kyllä särkylääkkeillä. Ainakin toistaiseksi vauva on ollut tyytyväinen ja itkenyt vähän, joten nämä päivät ovat olleet myös ihania ja täynnä rakkautta. On ollut ihana seurata miten innoissaan tytöt ovat vauvasta ja haluavat olla hänen lähellään. 

Vielä toistaiseksi meillä on ollut suht leppoisaakin kun Pekalla ja H:llä on kesäloma. Ei ole mitään jokapäiväisiä pakollisia menoja tai aikatauluja. Myös se vaikuttaa, kun tässä vaiheessa vauva nukkuu vielä suurimman osan päivästä. Olemme katselleet elokuvia ja Peppi Pitkätossua, Remontilla rahoiksi ja Master Chef Australiaa. Olemme vähän myös herkutelleet. Olemme nukkuneet päikäreitä ja minä olen muutenkin paljon köllötellyt. Olemme pelanneet lautapelejä, tytöt ovat myös piirrelleet ja leikkineet. Pekka on ulkoilut tyttöjen ja vähän vauvankin kanssa. Minäkin olen käväissyt pari kertaa omalla pihalla, ihanaa kun kesä on tullut. Hauskaa, että vauva viihtyy myös vaunuissa. 


Odotan sitä päivää, kun jokapäiväinen kipu helpottaa, pystyn taas normaalisti toimimaan, kunnolla kävelemään, istumaan ja nousemaan. Nauttimaan kesästä, että pääsen mökille. Jaksan nähdä enemmän ihmisiä ja ottaa enemmän kuvia. Odotan, että ruokahalu palaa ja pystyn syömään normaaleja ruoka-annoksia. Tiedän sen, että kun kipu kaikkoaa niin pärjään hyvin kolmen lapsen äitinä, vaikka varmasti tulen olemaan väsynyt. Luotan siihen. Onneksi minulla on ihana mies joka tekee kaikkensa sen eteen, että minulla on mahdollisuus toipua ison leikkauksen jälkeen mahdollisimman hyvin. Vauva ajoitti itsensä kyllä hyvään aikaan. Ehdimme totutella vauva-arkeen ennen esikoisen koulun aloitusta, vauvan tulo ei myöskään vaikuttanut eskariin, sillä vauva syntyi samana päivänä kun H:llä alkoi kesäloma. Hauskaa!


Olen niin onnellinen ja kiitollinen ihanasta perheestäni. Se herkistyttää, kun mietin, että unelmamme kolmesta lapsesta toteutui. En voisi olla onnellisempi. Kaikki kokemani raskaudet ovat päättyneet onnellisesti siihen, että olemme saaneet vauvat syliimme. Vanhempana mikään ei ole varmaa, mutta teen aina kaikkeni sen eteen, että lapsillamme on hyvä, turvallinen ja onnellinen lapsuus. Rakastavat vanhemmat, jotka ovat aina heidän tukenaan. Ihanaa, että tulit osaksi perhettämme rakas L, olimme odottaneet sinua ♡

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi ♡