tiistai 28. helmikuuta 2023

Helmikuun kivoimpia juttuja

Helmikuu meni todella nopeasti. Ihanaa kun on ollut lumista ja valoisaa. Olemme leikkineet monia kivoja lumileikkejä. On ollut hauskaa nähdä ystäviä ja sukulaisia. Kiputilanne ja väsymys ovat edelleen inhottavia. Välillä on tosi raskasta, välillä helpompaa. Helmikuussa on tapahtunut monenlaista. Tässäpä siis helmikuun kivoimpia juttuja:

 
Kiputilanteeni syy on selvinnyt
Olen helpottunut siitä, kun tammikuun loppupuolella kiputilanteeni syy viimein selvisi ja varmistui: olen sairastunut fibromyalgiaan. Sairastuminen ei tietenkään ole kiva asia, mutta se, että tiedän mikä minua vaivaa, tekee tilanteestani vähän helpomman.  Fibromyalgia diagnoosi oli huonoista vaihtoehdoista paras. Olin nimittäin aiemmin pelännyt jotain pahempaa.  


Runeberginpäivä
Runebergin päivänä tietenkin herkuttelimme Pekan tekemillä Runebergintortuilla. Nam miten hyvää! 

Hiihto
Aloitimme helmikuussa esikoisen kanssa uuden yhteisen harrastuksen: hiihdon. Ennen helmikuuta olin edellisen kerran hiihtänyt kahdeksannella luokalla eli n.17 vuotta sitten. Ohhoh. Koska meidän lähellä ei ole latua, teimme ladun itse meidän läheiselle kentälle. Oli hauska huomata, että siellä oli joskus joku muukin käynyt hiihtämässä. 


Askartelut
Helmikuussa askartelimme lasten kanssa monenlaista. Piirtelimme ja maalasimme. Muovailimme savea ja teimme ihania ystävänpäiväkortteja lasten kavereille, serkuille ja isovanhemmille.


Hiirien soma ystävyydentalo
Muutin lasten hiirien talon hauskaksi ystävyydentaloksi tekemillä sinne punaisia ystävänpäiväkoristeita. Siitä tuli hauska ja söpö. 


Ystävänpäivä 
Juhlimme ystävänpäivää herkuttelemalla Pekan ja lasten tekemillä donitseilla. Täytimme olohuoneen punaisilla sydänilmapalloilla. Niillä oli hauska leikkiä. Lapset myös diskoilivat. Muumihyllyyn valitsimme vaaleanpunaisia ja punaisia mukeja. Askartelin Marimekon serveteistä sydänviirin. Kiitos vielä P** ja S**** ihanista ystävänpäiväkukista.

Pulkkailu
Olemme tänä talvena paljon pulkkailleet ja käyneet laskemassa mäkeä. Se on hurjan hauskaa! Talviset leikit on tosi kivoja!  Olemme myös jäädyttäneet lasten leikkeihin jääpalikoita, täyttämällä tyhjät maitopurkit vedellä ja laittaneet ne ulos jäätymään. 

Laskiainen
Laskiaisena tietenkin käytiin pulkkailemassa ja laskemassa mäkeä. Pekka leipoi herkullisia laskiaispullia, nam! Laskiaispulla on yksi talven parhaimmista herkuista. 


Talviloma alkoi
Se on tietenkin todella kivaa, kun koko perheen yhteinen talviloma alkoi. Olemme käyneet Veturissa ostoksilla, pulkkamäessä, hiihtämässä, pelanneet lautapelejä, käyneet saunassa, pelanneet pleikkaria, esikoisen kaveri oli meillä yökylässä, Pekka teki poikien reissun Tampereelle ja minä vietin kivan päivän ystäväni S:n kanssa kiertämällä kirppareita ja käymällä kampaajalla. 


Tässä vielä linkit kaikkiin helmikuun postauksiin:







Helmikuun kivoimpia juttuja 

maanantai 27. helmikuuta 2023

Olen sairastunut fibromyalgiaan - Kipu ja väsymys eivät tule katoamaan

Arvaukseni ja pelkoni osuivat oikeaan. Pitkään jatkunut kipu ja väsymys eivät tule katoamaan, nyt se vain täytyy hyväksyä ja oppia elämään niiden kanssa. Minä olen sairastunut fibromyalgiaan, jota joskus myös pehmytkudosreumaksi kutsutaan. 

Mikä Fibromyalgia?
Fibro tarkoittaa sidekudosta ja myalgia kipua lihaksissa. Fibromyalgia on krooninen kipuoireyhtymä, joka aiheuttaa laaja-alaista kipua lihaksissa, nivelissä ja jänteissä, kivun lisäksi fibromyalgiaan liittyy myös uupumusta. Kipu tuntuu jatkuvana monessa paikassa, jotkut kohdat kehosta ovat myös painellessa kipeät. Sairaus tekee olon uupuneeksi, koska lepo ja uni eivät poista väsymystä. Voi esiintyä myös muistihäiriöitä. Oireet johtuvat todennäköisesti herkistyneestä keskushermostosta. Joillakin sairastuneilla on kivun lisäksi myös muita sairauksia. Fibromyalgian voi laukaista mm. leikkaus, onnettomuus, traumaattinen kokemus, pitkäkestoinen stressi, muu sairaus, synnytys, autoimmuunisairaus tai unettomuus. Fibromyalgiaan ei ole parannuskeinoa. Sairautta ei voi parantaa lääkkeillä, mutta lääkkeistä voi olla apua kipuihin. Tämä on todella inhottava, kivulias ja elämääni rajoittava sairaus, mutta ei onneksi henkeä uhkaava tai kehossa tuhoa tekevä sairaus. Siitä olen kiitollinen ja helpottunut. 


Fibromyalgian oireita
Unihäiriöt, kognitiiviset häiriöt, mentaaliset häiriöt, fibrosumu, yliaktiivinen virtsarakko, niveloireet, yleinen vetämättömyys, autonomisen hermoston häiriöt, neuropaattista kipua muistuttavaa kroonista kipua, keskittymiskyvyttömyys, huonomuistisuus, ääni- ja valoyliherkkyys, puutumisen tunne, masennus, ahdistuneisuus, aamujäykkyys, epänormaalit tuntemukset, pahoinvointi, näköhäiriöt, turvotus, hiustenlähtö, ärtyisyys, tasapaino- ja koordinaatio-ongelmat, iho-oireet, päänsärky ja migreeni.
Fibromyalgian oireet minulla
Minulla on monenlaisia oireita kuten kipua kaikkialla kropassa, kyllä. Se on kamalaa. Eniten kipua tuntuu kaulassa, niskassa, leuassa, ranteissa, sormissa, lonkissa, jaloissa, selässä, kyljissä ja rintakehällä. Kipua, jäykkyyttä, kolotusta, kosketusarkuutta, puutumista, pistelyä, polttamista. Olen myös väsynyt ja uupunut, koska yöt ovat katkonaisia, näen paljon unia mitkä muistan aamulla ja usein herään kesken unien, uni ei ole ollut levollista. Väsymys tekee olon välillä kiukkuiseksi. Minulla on joskus myös närästystä, huonoa oloa, pieniä nielemis- ja syömisvaikeuksia. Fibromyalgia, kipu ja väsymys on vaikuttanut myös muistiini, se ei ole niin hyvä kuin ennen, en muista kaikkea, unohdan asioita ja välillä on vaikea keskittyä. Joskus en löydä oikeita sanoja, puhuminen on hidasta tai puhe vähän puuroutuu. Välillä myös särkee päätä, vatsa oireilee, hiuksia lähtee paljon ja kävely on hankalaa.


Mistä kaikki alkoi? Miten kiputilanne on edennyt ja laajentunut?
Minulla on ollut kovaa kipua tammikuusta 2021 asti. Kaikki alkoi niska, leuka, kaula ja selkäkivusta (selkäkipua minulla on ollut pidempäänkin). Epäiltiin, että minulla on TMD eli purentaelimistön kipu- ja toimintahäiriö, sitä hoidettiin fysioterapialla. 

Toukokuun loppupuolella kiputilanne laajeni, kun minulla alkoi kova lonkka, vatsa, alaselän ja lantionalueen kipu. Silloin epäiltiin kyseessä olevan rasituksesta johtuvaa kipua, venähdystä ja kiinnikekipuja. Pahimmillaan en pystynyt kunnolla kävelemään enkä istumaan. Tilannetta hoidettiin levolla, lääkkeillä ja fysioterapialla.

Olen ollut pitkään väsynyt, mutta kesän loppupuolella unitilanne selkeästi muuttui. Tuli unettomia öitä, katkonaisia öitä, näin paljon unia mitä muistin aamulla ja heräsin kesken unien. Olo alkoi olla uupunut, sekava ja pöpperöinen. Huomasin, että en muistanut asioita niin hyvin kuin ennen. Se on ihmetyttänyt, olen ollut siitä myös kiusaantunut, nolostunut ja vähän huolestunutkin. Miten en voi muistaa? 

Alkusyksystä aloin kiinnittämään  huomiota siihen, että kipua alkoi välillä olemaan enemmän myös käsissä, sormissa, jaloissa, polvissa, nilkoissa, jalkapöydällä,varpaissa ja rintakehällä. Kun syksy eteni kipua alkoi tuntumaan useammin ja se oli kovempaa. Minulle tuli myös kovaa kylkikipua. Mietin miten kipua voi tuntua niin monessa paikkaa. Pelottavaa. Painoa oli lähtenyt reilu puolessa vuodessa melkein 15kg.

Olen käynyt useita kertoja fysioterapiassa, lääkärissä ja päivystyksessä kovien kipujen takia. Lokakuun alussa, jälleen yhden päivystys päivän päätteeksi siellä lääkäri heitti ilmoille ajatuksen, että kipujeni syy voisi olla neurologinen. Kaikki kipukokemukseni otettiin huomioon. Hakeuduin jälleen lääkäriin. Tällä kertaa lääkäri oli jo etukäteen valmistautunut tulooni, tutkinut hyvin aiempia minusta tehtyjä tutkimuksia ja oli heti käynnin alussa jo varman oloisena siitä, että minulla olisi fibromyalgia. Minulle tehtiin mm. fibromyalgian kipupistetesti, muistiin ja mielialaan liittyvä kysely. Kuitenkin kävi niin, että laajoissa verikokeissa selvisi, että minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Hoito alkoi keskittymään sen hoitamiseen ja kiputilanteen tutkiminen jäi tauolle.

Tammikuussa kipu- ja väsymystilanne taas paheni, joten oli aika jatkaa niihin liittyviä tutkimuksia. 2022 Tammikuun lopulla viimeiset testit vahvistivat lääkärin aiemmat epäilykset ja verikokeiden tulokset tukivat hänen ajatustaan (eli verikokeista ei löytynyt esim. muita reumasairauksia). Olen sairastunut fibromyalgiaan. Kipu ja väsymys eivät tule katoamaan, nyt vain täytyy oppia elämään niiden kanssa. Toivoa, että minulle löytyy sopiva lääke ja että liikunnasta on apua kipuihin. 

Fibromyalgian hoito
Minulla fibromyalgiaa hoidetaan tällä hetkellä lääkityksellä, liikunnan lisäämisellä ja seurannalla. Unen varmistamiseksi minulla on käytössä myös unilääke. Olen niin helpottunut, kun sen avulla pystyn nyt nukkumaan. Tärkeää on keskittyä elämässä kaikkeen hyvään, pyrkiä vähentämään stressiä. Olla armollinen itseään kohtaan ja opetella uudenlainen arki missä täytyy miettiä tarpeeksi taukoja tekemisten välille, koska tarvitsen lepoa esim kauppareissun jälkeenkin. Uuvun helposti. Jos on kivuliaampi päivä ei ole pakko jaksaa kaikkea, tärkeää on luottaa siihen, että jossain vaiheessa taas tulee parempi päivä, vaikka kipu ei kokonaan katoakaan.


Kiitos
Täytyy sanoa, että minulla on maailman ihanin puoliso, joka jaksaa aina kannustaa, ymmärtää ja kuunnella. Olla aina minun tukena, turvana ja hierojana. Hän ei ole pelästynyt sairastumistani. Kiitos kaikesta hani, teet vuokseni paljon ja enemmänkin. Tiedän, että me selvitään tästä yhdessä. Kiitos myös ymmärryksestä, avusta ja ihanista haleista rakkaille lapsilleni ♡

Kiitos äidilleni, isälleni, ystävälleni S ja anopilleni kaikesta tuesta ja avusta, kiitos myös muille läheisille, sukulaisille ja ystäville. Tiedän, että moni lähipiirissäni on ollut huolestunut tilanteestani. On helpottavaa kaikille, nyt kun syy on löytynyt ♡

Lisää tietoa fibromyalgiasta löytyy esimerkiksi:






12.5 Vietetään kansainvälistä fibromyalgiapäivää
Tarkoitus on levittää tietoa fibromyalgiasta ja saada sairastuneille asianmukainen hoito ja kuntoutus. Minä kohtasin syksyllä onneksi lääkäreitä, jotka olivat tietoisia fibromyalgiasta ja olen mielestäni saanut hyvää hoitoa, vaikka lopullista tietoa sairastumisesta jouduinkin odottamaan. Uskon, että lääkärit ovat tehneet kohdallani parhaansa. Kansainvälisen fibromyalgiapäivän tunnusväri on purple eli purppura/violetti. Siihen kannustetaan pukeutumaan ja niin aion toukokuussa tehdä! Fibromyalgian symboleita ovat violetti/purppura nauha ja perhonen.

tiistai 21. helmikuuta 2023

Laskiainen - Pulkkailua ja laskiaispullia

Voi että miten ihana luminen maisema me saatiin laskiaiseksi. Tietenkin meidän piti päästä lumeen leikkimään ja laskemaan mäkeä. Herkuttelimme Pekan tekemillä laskiaispullilla. Laskiaispulla on ehdottomasti yksi talven parhaimmista herkuista, hillotäytteellä tietenkin. 



Onneksi meidän  kodin lähellä on kiva pieni pulkkamäki minne pääsee helposti myös tälläinen väsynyt ja kipuileva kolmen lapsen äiti. H tykkää laskea liukurilla ja rattikelkalla, V tykkää laskea liukurilla ja yhdessä pulkalla, L tykkää laskea yhdessä pulkalla, tietenkin mitä kovempaa sen hauskempaa. 


Harmi, että sekä laskiaissunnuntaina että laskiaistiistaina Pekka oli töissä. Olisi tietenkin ollut kivempaa pulkkailla koko perhe yhdessä. Onneksi muutaman päivän päästä koko perheellä alkaa talviloma. Silloin meillä on aikaa tehdä yhdessä monenlaisia talvisia puuhia. 


maanantai 20. helmikuuta 2023

Suloinen vaippakakku virkatuilla yksityiskohdilla

Olen päässyt tekemään jo seitsemän vaippakakkua. Pupuvaippakakut tytölle ja pojalle, bambi vaippakakun, muumi vaippakakun, yksikerroksisen vaippakakun ja nyt viimeisimpänä tämän suloisen vaippakakun virkatuilla yksityiskohdilla. Tarkemmin sanottuna virkatulla pupuhelistimellä ja pupupehmolla (pupupehmo oli lahja vauvan isoveljelle)


Hurahdin virkkaamiseen, kun odotin meidän kuopusta. Minusta on hauskaa tehdä itse leluja, niistä jää ihania muistoja. Tällä kertaa halusin tehdä leluja myös vaippakakkuun.


Kun näin tämän Metsolan pupuharson, en voinut vastustaa sen ostamista. Se oli mielestäni täydellinen valinta vaippakakkuun. Niin söpö! Pidän todella paljon Metsolan eläinkuoseista, uskoin myös vaippakakun saajien ilahtuvan ja oikeassa olin: heillä oli ostettuna saman kuosin vaatteita. Hauskaa!

Vaippakakun sisältä löytyi glögipullo, päältä täyttämäni herkkupötkö, tuttienpidike/säilytin + tutteja. Asetin vaippakakun pahvinpalan päälle ja ympäröin sen sellofaanilla kuljetuksen vuoksi. Vaippakakku täytyi kuljettaa toiseen kaupunkiin. 

Olen itse saanut jokaisesta lapsesta vaippakakut. Ilahduin niistä todella paljon. Siksi haluan itsekin ilahduttaa odottavia/tuoreita vanhempia vaippakakuilla. Niiden tekeminen on hauskaa ja inspiroivaa. 

maanantai 13. helmikuuta 2023

Näin me olemme valmistautuneet ystävänpäivään

Me olemme valmistautuneet ystävänpäivään monella tapaa. Olemme askarrelleet ja ostaneet ilmapalloja. Somistimme muumihyllyä ja hiirien ystävyyden taloa. Ompelin lasten leikkeihin huopakankaasta sydänkeksejä ja kirjekuoria. Olemme katselleet/kuunnelleet lasten kanssa youtubesta ystävänpäivään liittyviä lauluja (esim super simple songs valentine's day lauluja, sekä Baby shark valentine's day lauluja). 



Askartelimme yhdessä söpöjä leppäkerttuja ystävänpäiväkorteiksi. Minä taas askartelin Marimekon sydänviirin serveteistä ja paperista, käyttäen apuna isoa sydänpiparkakkumuottia. Se on meidän kotiin sopiva koriste. Ostimme tigerista sydänvaahtokarkkeja, sydänilmapalloja ja hauskan love-foliopallon.

Hiirien ystävyyden talon somistaminen ja kuvaaminen oli taas hauskaa puuhaa. Mietin tuleeko muumihyllystä liian överi, mutta meidän mielestämme siitä tuli juuri kivalla tavalla ystävänpäivän teemaan sopiva. Tärkeintä on se miten paljon lapset siitä tykkäävät. Huomenna puhalletaan paljon sydänilmapalloja, leikitään, tanssitaan ja yhdessä herkutellaan. Tietysti myös muistamme läheisiä. Ihanaa ystävänpäivää! ♡



sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Hiirien ystävyydentalo

Tästä minun vanhasta, pappani tekemästä nukkekodista on tullut ihana koti mailegin hiirille. Siellä on aina kausittain vaihtuva sisustus ja tyyli. Nyt helmikuussa, ystävänpäivän lähestyessä siellä on lasten toiveesta ystävyyden ja rakkauden teema. Kivoja punaisia yksityiskohtia, paljon sydämiä.


Leikkasin huopakankaasta taloon pyöreän ja sydämen muotoisen maton, pari peittoa.

Askartelusavesta muovailin ja maalasin pari kakkua ja sydänkeksejä. Hyödynsin joulutaloon tekemiäni lahjapaketteja, kynttilöitä ja suklaalevyjä. 

Punaisesta kartongista leikkasin sydämiä koristeiksi. Näin sain taloon pienellä vaivalla näyttäviä, teemaan sopivia koristeita. Lopputuloksesta tuli kiva. Päätimme laittaa hiirien ystävyyden talon meidän muumilipastolle koristeeksi. Siinä on myös helppo aloittaa leikit, jos siltä tuntuu. Hiiret ovat jo puuhailleet talossa monenlaisia, ainakin herkutelleet ja antaneet toisilleen lahjoja. Hauskaa!

 
Täältä pääset katsomaan miltä hiirien halloweentalo näytti. Täältä taas pääset katsomaan miltä hiirien joulutalo näytti. Saa nähdä mitä kivaa me pääsiäiseksi keksitään, hih. 

lauantai 11. helmikuuta 2023

Söpöt leppäkerttukortit

Me askartelimme lasten kanssa söpöjä leppäkerttukortteja ystävänpäiväksi muutamille lasten kavereille ja serkuille. 

Käytimme askarteluun punaista ja mustaa kartonkia, valkoista paperia ja liimaa. Tulostin valokuvapaperille lasten kuvat ja leikkasin oikeaan muotoon. Kaikki tarvikkeet askarteluun löytyi meidän askartelukaapista.

Leikkasin punaisesta kartongista pyöreän palan vartalosi, kaksi isompaa sydäntä  siiviksi ja kaksi pientä sydäntä tuntosarviin.

Mustasta kartongista leikkasin kuusi kappaletta jalkoja, kaksi kappaletta tuntosarvia ja neljä pientä sydäntä leppäkertun täpliksi.

Valkoisesta paperista leikkasin kuusi kappaletta pieniä sydämiä jalkojen päihin.


Taittelin jalat haitareiksi ja liimasimme osat paikoilleen. Leikkaamista ja liimaamista oli paljon, mutta mielestäni korteista tuli niin kivoja, että se oli vaivan arvoista. Meidän V 4.5v liimasi kaikki osat itse, niin myös meidän H omansa. Minä tietenkin auttelin poitsua 1.5v. 

Tänä vuonna käsissämme syntyi tälläisiä söpöjä kortteja. Jos haluat nähdä lisää ideoita korttien askarteluun, kurkkaa tämä aiemmin tekemäni postaus.