maanantai 11. heinäkuuta 2022

Pitkään jatkuneet lonkan ja lantion vaivat - Onneksi mistään vakavasta ei ole kyse

Olen muutaman viikon aikana käynyt kolme kertaa päivystyksessä, pari kertaa fysioterapeutilla ja kerran lääkärissä johtuen lantionalueen kivuista, lonkka- ja vatsakivuista. Oireet alkoivat toukokuun lopulla kovemman rasituksen jälkeen. Lonkissa/lantiolla kipua on ollut koko ajan, vatsassa oireet ovat vaihdelleet. Rasituksesta on saattanut seurata kipukohtauksia mitkä ovat olleet inhottavia. Onneksi kiputilannettani on selvitelty, olen saanut hoitoa ja apua vaivoihini.


Ensimmäinen käynti päivystyksessä 1.6 - Kova lonkka ja vatsakipu
Päädyin päivystykseen kovan lonkka ja vatsakivun takia. Onneksi verikokeista ja tutkimuksista selvisi, että mistään vakavasta ei ole kyse. Lääkäri epäili kipujen syyksi mm. lonkan ja lantion rasitusta, kiinnikkeistä johtuvaa kipua, vatsan venähdystä. Oli sitä mieltä, että levolla helpottaa. Annettiin ohjeeksi syödä kipuun buranaa ja panadolia. Minulle tuli käteen mustelma useammaksi viikoksi ja käsi oli kolme päivä todella kipeä. Vietin päivystyksessä melkein koko päivän klo. 14-19.30

Toinen käynti päivystyksessä 27.6 - Kova vatsakipu
Päädyin juhannuksen jälkeen kovan vatsakivun takia päivystykseen. Muuttunut ruokavalio+pitkäaikainen kipulääkkeiden käyttö on ärsyttänyt vatsaa. Kyse ei onneksi ollut mistään vakavammasta, vaikka kipu ja polte vatsassa oli järkyttävän kovaa. Niin kovaa, että päivystysnumerosta kehoitettiin käymään päivystyksessä. Sain vatsaa neutralisoivaa lääkettä mikä helpotti oloa. Tällä kertaa aika päivystyksessä oli paljon lyhyempi, olin siellä klo 12-14.30.

Kolmas käynti päivystyksessä 4.7 - Kova lonkka/lantiokipu
Odotustilassa oli todella kylmä. Ulkona oli helle, mutta sisällä hytisin. En olisi osannut ajatella, että siellä voi olla niin kylmä. No, se oli murheista pienin. Kolmen tunnin odottelun jälkeen tapasin hoitajan. Hän tunnisti minut edelliseltä käynniltä. Oli jälleen todella ihana ja empaattinen, kohtasi minut kiireettömästi. Kun olimme saaneet akuutit lonkan/lantion kipuasiat juteltua ja odottelimme lääkäriä, hän vielä kysyi että onko minulla vatsakivut helpottaneet. Oli todella huolehtivaisen oloinen, niin oikealla alalla. Lääkäri tutki lonkat/jalat ja oli vahvasti sitä mieltä, että siellä on joku jumi, rasituskipua. Hän ohjasi minut fysioterapiaan ja sanoi, että liike on hyväksi. Jos fysioterapiasta ei ole apua, sitten tilannettani tutkitaan lisää. Varmuuden vuoksi otettiin vielä röntgenkuvat mistä ei onneksi löytynyt mitään vakavaa esim  murtumaa. Sain kuurina vahvempaa kipulääkettä. Vietin päivystyksessä monta tuntia klo 13-18.30.

Käynti Fysioterapeutilla 6.7
Lääkärin ohjeen/kehoituksen takia hakeuduin mahdollisimman nopeasti fysioterapiaan. Kerroin siellä vaivoistani. Fysioterapeutti teki minulle testejä miten jalat/lonkat liikkuvat ja hän oli nopeasti sitä mieltä, että kipua aiheuttaisi SI-nivelen toimintahäiriö, kuulemma se voi säteillä selästä myös etupuolelle lonkkaan ja nivusiin. Selkää hierottiin (ja se onkin todella jumissa), minua ohjattiin tekemään erilaisia lonkan venytysliikkeitä ja fysioterapeutti "riuhtaisi" molempia jalkoja. Uskomatonta, mutta jo yhden käynnin jälkeen esim jalkani nousi korkeammalle ja liikkuvuus lonkissa tuntui paremmalta. Haluan uskoa, että fysioterapiasta on apua. 

Varattu aika lääkärille 7.7
Koska kiputilanteeni ei levolla parantunut, tilannettani tutkittiin vielä lisää. Jälleen lääkäri paineli, venytti ja liikutti lonkkia/jalkoja. Tunnusteli/ paineli vatsaani. Olen saanut reilu kuukauden aikana useamman kipukohtauksen rasituksen jälkeen mikä on tuntunut lonkkien lisäksi myös vatsassa. Lääkäri oli sitä mieltä, että kipu lonkista ja lantiolta säteilee vatsaan. Kuulemma myös kiinnikkeet voivat tehdä kipua ja mm stressi pahentaa oireita. Hän oli myös sitä mieltä, että fysioterapian pitäisi auttaa lonkkavaivaani. Sain vahvempia kipulääkkeitä, että saisin paremmin nukuttua ja liikuttua enemmän. Myöhemmin heinäkuussa lääkäri soittaa, kyselee kuulumisia ja selvitetään, että onko lääkkeistä ja fysioterapiasta ollut apua. Minulle tehtiin myös lähete vatsan ultraan. 

Lääkärin soittoaika 11.7
Minua käskettiin soittamaan terveyskeskukseen muutama päivä röntgenkuvien oton jälkeen, kun lääkäri oli niitä tarkemmin tutkinut. Soitin ohjeen mukaan ja puhelimen päässä oleva henkilö ei osannutkaan tulkita lääkärin kirjoituksia. Sen verran hän osasi sanoa, että murtumia ei ole tai mitään muuta vakavaa. Sen jo tiesinkin. Niinpä sain soittoajan muutaman päivän päähän. Lääkäri kertoi minulle, että röntgenkuvissa ei ollut mitään vakavaa kuten murtumia tai nivelrikkoa. Minulla on kuulemma heikentynyt luusto, mutta se voi kuulemma olla oireeton. Jos kipu on yhtä kovaa kahden viikon päästä eikä fysioterapiasta ole apua niin, sitten tilannettani tutkitaan lisää. 


Kipu on välillä todella kovaa, harmittaa miten paljon nämä lonkan ja vatsan vaivat vaikeuttavat elämääni. Paino putoaa edelleen, tämän vuoden sairasteluiden myötä minulta on lähtenyt melkein 15kg. Ärtyneen vatsan ja kipujen takia syöminen on ollut hankalaa (talvella ja keväällä syömisestä teki vaikeaa TMD, mm. kova leuka- ja hammaskipu). Olen kuitenkin niin kiitollinen siitä, että mistään vakavasta ei ole kyse. Toivon todella, että uusista lääkkeistä ja fysioterapiasta on apua, jos ei, niin siinä tapauksessa tilannettani tutkitaan lisää. Toivon, että kiputilanne lähtee helpottamaan, toivon että liikkumisesta tulisi helpompaa ja että voisin syödä sitä mitä tekee mieli (eikä vain vatsaystävällistä ruokaa). Kunpa aika menisi nopeasti ja kehitystä tapahtuisi. Haluaisin vielä jossain vaiheessa ehtiä nauttimaan kesästä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♡