tiistai 11. lokakuuta 2016

Kansainvälinen tyttöjen päivä

Kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10. muistuttaa syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa. Toisaalta se on juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet. Poistetaan esteet ja luodaan tasa-arvoisempi maailma.


Olen itse nainen ja minulla on rakas tyttölapsi. Tytöillä on voimaa ja mahdollisuuksia. En näe tyttöjen ja poikien välillä muuta eroa kuin sukupuolen. Mielestäni tyttö voi tehdä mitä poikakin ja poika voi tehdä mitä tyttökin. En näe miksi joku harrastus, opiskelu- tai työpaikka sopisi vain tytöille tai vain pojille. Tai että jotkut leikit sopisivat vain työille tai vain pojille. Jotkut mieltävät kotileikit ja nukkeleikit vain tyttöjen leikeiksi, miksi? Siivoavathan miehetkin, tekevät ruokaa ja hoitavat lapsia. Jotkut mieltävät myös autoleikit ja rakentamisen vain poikien leikeiksi, miksi? Ajavathan naisetkin autoilla, ovat luovia ja heillä on kädentaitoja. Mielestäni on vain vahvuuksia, poika voi olla jossain asiassa parempi, mutta toisaalta jossain asiassa tyttö voi olla parempi. Onhan se totta, että poika saattaa olla fyysisesti vahvempi kuin tyttö, mutta se ei silti tarkoita sitä etteikö tyttökin voisi olla vahva. Haluan opettaa omalle tytölleni, että ei ole tyttöjen leikkejä tai poikien leikkejä, on vain leikkejä. Onhan sekin totta, että poikia saattaa kiinnostaa enemmän autoleikit/rakenteluleikit ja tyttöjä kotileikit/nukkeleikit, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö he voisi tykätä tai kiinnostua muistakin leikeistä. Meillä Helmi leikkii autoilla, rakentaa palikoilla ja duploilla yhtälailla kuin leikkii nukeilla tai kotileikkejäkin. Uskon että tyttö voi tehdä samoja juttuja mitä poikakin, uskon myös, että nainen voi tehdä samoja juttuja kuin mies. Mielestäni tytöillä ja naisilla on samat oikeudet (leikkiä, harrastaa, tehdä asioita, päättää omista asioistaan, kouluttautua ja tehdä töitä...) kuin pojilla ja miehilläkin. Minun silmissäni tytöt ja pojat ovat samanarvoisia. Olen tasa-arvon puolella, kunpa kaikki ihmiset olisivat. Maailma olisi paljon parempi paikka, kun kaikkialla tyttö ja nainen olisivat samanarvoisia kuin poika ja mies. 


Minun on jotenkin helppo ajatella tasa-arvoisesti, sillä olen syntynyt ja kasvanut maassa, jossa naisella on oikeuksia ja mahdollisuuksia. Vanhempani rakastavat minua juuri tällaisena, minä ja veljeni olemme vanhemmillemme samanarvoisia. Olen saanut itse päättää omasta tulevaisuudestani,  harrastuksistani ja koulutuksestani. Olen kasvanut kannustavassa ilmapiirissä ja uskossa että pystyn mihin vain. Olen onnekas kun minulla on mies, joka ajattelee, toimii ja kohtelee kaikkia tasa-arvoisesti. Ei meillä kotona ole "miesten hommia" tai "naisten hommia". Meillä Pekka nyt vain sattuu tekemään suuremmat remppahommat ja vaihtamaan renkaat, koska minä en osaa. Meillä esimerkiksi kotityöt ja ruuanlaitto jakautuvat, kaiken lisäksi meillä Pekka on ahkerampi ja parempi kummankin asian suhteen. Tytöt ovat tyttöjä ja pojat ovat poikia, mutta heillä on samanlaiset mahdollisuudet tehdä mitä he haluavat. Helmi voi ja saa leikkiä, tehdä, harrastaa, kouluttautua ja työllistyä miten hän haluaa, kunhan hän vain uskoo itseensä ja on onnellinen. 


2 kommenttia:

 1. Nyt olet asian ytimessä, aivan mahtava teksti! :)
  -Sande

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tää on mun mielestä tärkeä aihe, siksi halusin ilmaista oman mielipiteeni :-) Tytöt on mahtavia ja me pystytään mihin vain <3

   Poista

Kiitos kommentistasi ♡