maanantai 27. maaliskuuta 2017

Kansallisaarre

Kastemekkoni on ehdottomasti yksi Suomen kansallisaarteista. Se on myös yksi omista aarteistani. Tosiaan Kansallismuseo haastoi minut Instagramin puolella osallistumaan kuvakilpailuun, jossa muistellaan omia kansallisaarteita omasta lapsuudesta kohta 100 vuotta täyttävän Suomen kunniaksi. Osa kuvansa jakaneista saa oman kansallisaarteensa Kansallismuseoon esille joulukuussa. Olisi mahtavaa saada tämä kotimainen, kahden ihmisen upea taidonnäyte suomalaisesta käsityöstä kaikkien ihailtavaksi museoon. Haluan ehdottomasti jakaa teille oman kansallisaarteeni, joka on tämä upea, käsin ja rakkaudella tehty kaunis kastemekko.
Ristiäiset/kastejuhla ja kastemekko ovat osa Suomalaista perinnettä, jossa sukuun toivotetaan uusin tulokas tervetulleeksi ja jossa lapselle annetaan nimi. Tällä kastemekolla on erityinen tarina. Tämä kastemekko on suurella rakkaudella tehty ja ainutlaatuinen. Toista samanlaista ei ole kellään toisella. Minusta on niin ihanaa, miten tämä mekko on yhdessä toteutettu. Mekko yhdistää molemmat sukuni, juureni ovat tässä mekossa. Kastemekko on kotimainen, kahden sisukkaan suomalaisen valmistama uniikki taidonnäyte.

Vuonna 1991 isäni isoäiti ompeli tämän kauniin kastemekon äitini pyynnöstä. Vanhempani halusivat esikoiselleen erityisen kastemekon. Isäni isoäiti oli erittäin taitava ja arvostettu ompelija. Hän oli myös erittäin lahjakas pitsinnyplääjä. Kastemekkooni on nypläämällä tehty kaunis "Elämänpuu", joka on erittäin taitavasti valmistettu ja upea yksityiskohta kastemekossa. Rakas Pappani, äitini isä, joka oli erittäin lahjakas maalaamaan ja nikkaroimaan, hänellä oli myös tarkka ja kaunis käsiala. Pappa kirjoitti kastemekkoni alareunaan Herran siunauksen, joka suojelisi minua. Kirjaimia myötäillen isäni isoäiti ompeli tämän Pappani kirjoittaman Herran siunauksen kiinni kastemekkooni.
Pappa, joka osallistui kastemekkoni tekemiseen oli läsnä elämässäni ja minulle äärettömän rakas ja läheinen. Hän oli eläessään hyvä puoliso, rakastava isä ja pappa, mutta hän oli myös veteraani. Veteraani, joka oli ollut taistelemassa itsenäisyytemme puolesta. Hänen kaltaisensa ansiosta saamme tänä vuonna juhlia 100 vuotiasta itsenäistä Suomea, saamme vapaasti esitellä näitä omia kansallisaarteitamme ja olla kiitollisia ja ylpeitä omasta kotimaastamme. Kunnioitan ja kaipaan häntä, se merkitsee minulle paljon, että voin jakaa hänen muistonsa teille. Pappa elää vahvana muistoissani ja tässä kauniissa kastemekossa. Myös isäni isoäidin mies taisteli itsenäisen Suomen puolesta. Isäni isoäiti menehtyi ollessani 5-vuotias, joten valitettavasti en juurikaan muista häntä. Voin silti kunnioittaa ja muistella häntä katsomalla valokuvia ja kuunnella läheisteni kertomuksia hänestä. Hän elää monissa kauniissa tekemissään käsitöissä. 
Tämä kastemekko on tärkeä minulle monella tavalla. Se on tärkeä minulle siksi, että se on rakkaudella tehty. Se päällä minut, veljeni ja rakas tyttäreni Helmi on kastettu. Siinä tullaan kastamaan kaikki lapseni ja mahdollisesti myös suvun muita lapsia. Mielelläni annan kastemekon lainaksi rakkailleni, jos he haluavat kastaa lapsensa tässä rakkaudella tehdyssä, muistoja täynnä olevassa kastemekossa.

1991

2015

Kansallisaarteita ja henkilökohtaisia aarteita on paljon, mutta mielestäni tämä on niitä molempia. Tämä kastemekko kätkee sisäänsä maamme historiaa ja monta tarinaa. Sukurakkaana ihmisenä tämä kastemekko on minulle korvaamaton, erittäin tärkeä ja jo nyt täynnä muistoja. Toivottavasti lapseni ja lapsenlapseni kastavat lapsensa tämä kastemekko päällä, pitävät sitä yhtä hyvänä, tuntevat sen historian ja osaavat arvostaa sitä. ♡

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♡