torstai 17. marraskuuta 2022

Uusia oireita on syksyn aikana tullut - Onneksi kiputilannettani tutkitaan tarkemmin

Minulla on ollut tammikuusta saakka erilaisia kipuja ja kolotuksia. Osa tuntemuksista alkoi lievempinä jo vuosi sitten syksyllä. Tammikuussa alkoi kovempi selkä, niska ja kaulakipu, leuka meni jumiin ja kipeytyi. Tämän arveltiin johtuvan purentaelimistön kipu- ja toimintahäiriöstä, TMD:sta, sitä on hoidettu fysioterapialla. Kun tilanne oli pahimmillaan en voinut viikkoihin syödä muuta kuin keittoa ja soseutettua ruokaa pieniä annoksia. Akuutti kipuvaihe eli jokapäiväistä kovaa kipua kesti tammikuusta toukokuuhun. Kova kipu muuttui enemmän jäykkyydeksi ja kolotukseksi, vaikka välillä on myös kipua. Painoa lähti yli 10kg. 


Toukokuussa, pari viikkoa sen jälkeen kun olin saanut TMD:n suhteen vähän helpotusta sain uusia vaivoja. Kovan lonkka- ja vatsakivun. Vatsakivun suhteen epäiltiin mm. kiinnikkeitä rasituksesta ja lonkan nivelien rasittuneen. Lonkkakipu oli pahimmillaan ihan hirveää, en pystynyt kunnolla kävelemään enkä aluksi pystynyt istumaankaan. Söin paljon särkylääkkeitä pitkään ja sitten minua kohtasi uusi vatsakipu, vatsa ärtyi kipulääkkeistä. Kipu vatsassa oli todella kovaa, polttavaa ja viiltävää. En voinut syödä oikein mitään muuta kuin ruokia mitkä eivät maistuneet miltään, hyvin pieniä annoksia. Vatsakipu alkoi hellittämään kesä-heinäkuun taitteessa. Kovaa kipua lonkan suhteen kesti monta viikkoa, useamman kuukauden, melkein koko kesän. Pikkuhiljaa kävely alkoi sujumaan. Loppukesästä kova kipu alkoi muuttua kolotukseksi, mikä valitettavasti vaivaa minua vieläkin, välillä lonkat kipuilevat kovemmin. Lonkkakipua on hoidettu kipulääkkeillä ja fysioterapialla.

Syys-lokakuun taitteessa minulle tuli uusi kiputila. Kova kylki- ja yläselkäkipu. Aluksi kyljissä tuntui kipua ja sitten se äityi niin pahaksi että en voinut ajatella mitään muuta tai keskittyä mihinkään, en saanut nukuttua. Syksyllä kipua alkoi ilmenemään myös ranteissa, sormissa, nilkoissa, varpaissa, polvissa ja rintakehällä. Jäykkyyden tunne kaulassa, niskassa, selässä, jaloissa ja sormissa lisääntyi.

Kipu on ollut alkaessaan jokaisesta vaivasta todella kovaa. Lonkka-, vatsa-, kylki ja selkäkivun takia olen joutunut käymään päivystyksessä. Lonkkakivusta myös lääkärissä.  Viimeisimmän päivystyskäynnin jälkeen jälleen todettiin että mistään vakavasta ei pitäisi ole kyse. Jokaisella käynnillä minulla on arvot ja näytteet ovat olleet hyviä, juuri sellaisia kuin pitääkin, vaikka kipu on ollut hirmuisen kovaa. Siksi lääkäri heitti ilmoille lokakuun alussa: "syy kivuillesi voisi olla neurologinen. Varaa aika, tilannetta täytyy tutkia lisää". Kerron tässä postauksessa vähän tarkemmin viimeisimmästä päivystysreissustani ja jatkotutkimuksista. TMD:stä olen tänä vuonna kirjoittanut useamman postauksen, niin kuin myös lonkka ja vatsakivuistani. Nyt kirjoitan uusimmista käänteistä kipujeni suhteen. 


Päivystyksessä 2.10.2022
Tällä kertaa päädyin päivystykseen kovan kylki- ja selkäkivun takia. Minulla on ollut selkä kipeä jo pidempään, niin kuin myös niska ja kaula. Syys-lokakuun taitteessa minulla alkoi molemmissa kyljissä tuntumaan kipua. Ajattelin että koska selkä ja ehkä rintaranka on jumissa, kipu johtuu siitä. Pari päivää kestin kyljissä olevaa ikävää tuntemusta, mutta sitten kipu yltyi niin kovaksi että en pystynyt nukkumaan ja kipu oli sietämätöntä. No ei siinä muu auttanut kuin soittaa ja lähteä päivystykseen. 

Onneksi tällä kertaa huoneessa oli melko vähän porukkaa. Vain 4 numeroa ennen omaani. Se oli iloinen yllätys, koska kesällä odotushuone oli täynnä ihmisiä. Välillä piti miettiä minne mahtuu istumaan. Nyt sitä ongelmaa ei ollut. Olin kuitenkin varautunut ottamalla mukaan tekemistä kuten virkkuskamppeet ja varmuuden vuoksi pienen evään siltä varalta, että joutuisin istumaan päivystyksessä koko päivän. 

Olin päivystyksessä 2.5 tuntia. Pääsin hoitajan huoneeseen 20min odottelun jälkeen. Tomera mieshoitaja kyseli ja ihmetteli miten minulla on ollut niin monenlaisia kipuja niin pitkään. Hän vaikutti vähän huolestuneelta ja kutsui heti lääkärin paikalle. Minulta kuunneltiin keuhkot ja sydän. Lääkäri ei siinä vaiheessa kommentoinut mitään. Minut käskettiin aulaan odottelemaan, kävin antamassa pissanäytteen ja odottelin, että pääsen toisen hoitajan huoneeseen, joka katsoo tulehdusarvot. Pelkäsin ja jännitin ihan hirveästi. Mitä jos minussa onkin joku pahasti vialla? Odottavan aika on pitkä. Tulehduravoissa ei ollut mitään vikaa. Hoitaja pohti voisiko syynä olla sappikivet?

Onneksi mitään vakavaa ei päivystyksessä löytynyt, vaikka kipu oli todella kovaa. Lääkäri tutki vielä myöhemmin uudelleen sydämen ja keuhkot. Sanoi että hyvältä kuulostaa. Paineli vielä kyljet, niskan ja hartiat. Ei epäillyt kivun johtuvan sappikivistä. Hän oli sitä mieltä, että kipujen syy voisi olla neurologinen. Minua kehoitettiin varaamaan aika lisätutkimuksiin. Ei auttanut kuin ottaa kipulääkettä ja pärjäillä. Soittaa ja varata aika lääkärille. Sain ajan vasta 3.5 viikon päähän. Se harmitti. Odottavan aika on pitkä. 


Lääkärissä 27.10.2022
Kerroin missä kaikkialla kipua on, täytin pari monistetta missä mm. täytyi rastittaa missä kaikkialla kipua tuntuu. Noh kipua, arkuutta ja jäykkyyttä tuntuu melkein joka paikassa. Piti ympäröidä onko masennuksen oireita, kuinka kovasti väsyttää, onko olo virkeä yöunien jälkeen, onko muistin suhteen ongelmia. Ympyröidessäni tajusin itsekin, että ei tämä tosiaan juu mikään pikkujuttu ole. Hmm...

Lääkäri oli vastaanoton alkutaipaleella jo aika varman oloinen siitä, että minulla voisi olla fibromyalgia. Kiputilanteeni, henkinen kuormitus, uupumus ja muistiongelmat viittaavat vahvasti siihen. Hän vielä tunnusteli mm. selän, sormet, ranteet, hartiat. Minun piti taivuttaa selkää erilaisiin asentoihin, samoin käsiä, myös liikutella käsiä eritavoin ja piti kertoa missä kipua tuntuu. 

Sain lääkityksen hermosärkyyn minkä aloitin heti, se teki alkuun vähän huimausta. Varasin puhelinajan lääkärille muutaman viikon päähän. Onneksi tilannettani seurataan ja saan apua. Toivon, että lääkkeet auttavat kipuun. Minun piti vielä käydä labrassa verikokeissa missä tutkittiin mm. kilpirauhasen ja munuaisten tilanne, myös se voiko minulla olla jokin muukin reumasairaus. 


Lääkärin soittoaika 10.11.2022
Lääkärin piti soittaa 12.30, tai tunti/kaksi tuntia aiemmin tai myöhemmin. Noh... Lääkäri soitti minulle 15.35. Soitti kuulemma väärään numeroon, kyselin että mistä soitetaan, koska numero tuli yksityisestä numerosta, niin kuin monesti lääkärit soittaa. Hän sanoi että terveyskeskuksestani, mutta hänen täytyy konsultoida ensin, "sinulle soitetaan kohta". No ei kun odottamaan mitä se "kohta" tarkoittaa, mitä tarvitsee konsultoida ja miksi, hmm. Alkoi jännittämään.

Minulle soitettiin 20 minuutin päästä. Verikokeista oli selvinnyt, että minulla hemoglobiini ja rauta-arvo on vähän alhainen, myös, että kilpirauhasarvo ollut korkealla. Minun täytyy mennä uudestaan labraan verikokeisiin, kilpirauhasarvo täytyy varmistaa. Nyt minulla epäilläänkin olevan kilpirauhasen vajaatoiminta mikä tarvitsee lääkityksen. Eipäs juupas leikki siis jatkuu. Toivon, että syy viimein löytyisi, että ei tarvitsisi jatkuvasti olla lääkäriin yhteydessä milloin mistäkin. Turhauttaa, mutta hyvä, että tutkitaan.

Lääkärin soittoaika 17.11.2022
Kävin alkuviikosta labrassa, verikokeiden tulokset olivat tulleet, joten lääkäri soitti minulle. Tällä kertaa vain tunnin myöhässä sovitusta ajasta. Kilpirauhasarvoni on koholla, mutta laskenut edellisestä verikokeista. Lukema on kuitenkin sen verran raja-arvon yli, että minulla alkaa lääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan. Kuukauden päästä on kontrolli, katsotaan onko lääkityksestä apua. Toivon, että siitä on apua. On helpottavaa, kun asiat etenee, diagnoosi, jonkinlainen syy on löytynyt ja nyt sitä lähdetään hoitamaan. Uskon, että oloni lähtee tästä kohenemaan. Pitäkää minulle peukkuja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♡