lauantai 19. toukokuuta 2018

Rv 32 - Neuvolapäivä, ihmetystä ja pelkoa

Tänään on menossa rv 32+4. Minulla oli tällä viikolla aiemmin neuvolapäivä. Joka kerta odotan neuvolapäivää kovasti, haluan tietää miten vauva voi ja miten itse voin, samalla kuitenkin jännitän ja vähän pelkään mitä jos jokin onkin pielessä.

Toistaiseksi tässä raskaudessa ei ole ollut mitään huolenaihetta. Sydänäänet kuuluvat hyvin, pissanäyte oli jälleen puhdas. Olen ollut niin helpottunut siitä, että verenpainelukemat ovat hyviä (Helmin raskaudessa ne olivat koholla) ja painoa on tullut vähän, vain vajaat 5 kiloa koko raskauden aikana (Helmistä tuli kaikenkaikkiaan 18 kiloa). Vauva on kasvanut hyvin, potkii paljon ja tuntuvasti. Minulla ei ole mitään verisiä vuotoja eikä kipuja eikä myöskään supistele. Tai on saattanut tässä raskauden aikana ehkä joskus supistaa, mutta ne ovat voineet olla myös vauvan potkuja, kun en tiedä miltä supistukset tuntuvat. Hemoglobiini on edelleen alhainen, joten jatkan raudan syömistä. Nyt kun on ollut kuumia päiviä, niin olen huomannut, että sormet ovat turvonneet. Tästä syystä jouduin ottamaan vihkisormuksen ja keskisormessani olleen sormuksen pois, koska ne puristivat ja meinasivat jäädä jumiin. Kihlasormus onneksi ainakin toistaiseksi vielä mahtuu, niin ei tarvitse ihan kokonaan ilman sormuksia olla. 


Sain raskausdiabetes tuomion talvella yhden koholla olevan arvon takia sokerirastiuskokeessa, mutta kotona mittaillessa ei ole koskaan yksikään arvo ylittynyt eikä ole ollut lähellekään ylitystä, vaikka söisin herkkuja, joisin limpparia, mehua jne. Se on hämmentänyt minua siitä asti kun tämän diagnoosin sain.
Nyt neuvolassa sain viimeinkin aikaiseksi puhua tästä terveydenhoitajan kanssa ja kerroin, että haluaisin, että minulta mitattaisiin paastoarvo uudestaan, koska minua kiinnostaa näyttääkö lukema suonesta otettuna suurempia lukemia kuin sormen päästä ja miksi näin on. Minua ihmetyttää, että miksi kotona arvot ovat todella ihanteellisia, mutta kuitenkin suonesta otettuna on näyttänyt silloin paljon korkeampaa lukemaa. Hän pesi kätensä pois tästä tilanteesta eikä edes yrittänyt selittää tai kertoa minulle mistä tämä voisi mahdollisesti johtua. Hän vain tylysti totesi että "juttele asiasta lääkärin kanssa",mutta ei kuitenkaan ohjannut minua lääkärin vastaanotolle eikä aikaa varattu. Haluaisin saada tähän asiaan selvyyden ja mielenrauhan, kun asia kun on häirinnyt minua viikkojen ajan. Tiedän kyllä, että ei mittaus muuta mitään, mutta se olisi minulle itselleni tärkeä tieto, onhan kyse terveydestäni ja myös vauvan terveydestä. Minua ihmetyttää miksi se on silloin sokerirasituksessa näyttänyt paljon korkeampaa lukemaa, eikä kotona näytä niin, vaikka olen koko raskauden ajan syönyt samalla tavalla, olen myös herkutellut. Haluaisin asiaan jonkun selvyyden, harmittaa terveydenhoitajan tyly asenne tähän murheeseeni.


Olen ruvennut tässä loppuraskauden aikana pelkäämään sitä, että jos vauva päättäisikin syntyä ennen aikojaan. Mistä tunnistan alkavan synnytyksen, miten osaan reagoida siihen? Helmistä minulla ei ollut mitään tuntemuksia ja silloin synnytys käynnistettiin sairaalassa rv 41+6 korkeiden verenpaineiden takia ja koska raskaus oli jo edennyt niin pitkälle. Joten minulla ei ole kokemusta siitä miltä luonnolliset supistukset tuntuvat tai mistä tiedostan, että synnytys on alkamaisillaan, miltä synnytystä enteilevät oireet tuntuvat jne. Sain nyt siihen vähän lohdutusta neuvolasta, kun terveydenhoitaja kertoi minulle, että ennen kuin synnytys kunnolla käynnistyy, niin olen jo jonkun aikaa, jopa useita päiviä ennen tuntenut voimakkaita supistuksia. Joten ehkä minä kyllä sitten tiedostan, jos kehossani tapahtuu selviä muutoksia. Jotenkin olen ruvennut pelkäämään myös sitä, mitä jos tässä lopussa kävisikin jotain ikävää. Olen yrittänyt rauhoitella itseäni sillä, että koska raskaus on sujunut näin hyvin tähän asti, niin on todennäköisempää, että raskaus etenisi hyvin myös loppuun asti. Ja toisaalta, jos jotain kävisi, niin se asia ei olisi minun päätettävissäni. Ei auta kuin toivoa parasta ja uskoa siihen, että kaikki menee hyvin. 

Rv 32+4
Minulla on seuraavaksi kuukauden päästä aika KOKS:ssa, jossa suunnittelemme miten vauva saadaan syliimme ja muutama päivä sen jälkeen minulla on aika neuvolassa. Tieysti siinä tapauksessa pitää ottaa aiemmin yhteyttä, jos tapahtuu jotain poikkeavaa kuten kipuja, vauvan liikkeet huomattavasti vähenevät tai jos tulee raskausmyrkytyksen oireita (mm. korkea verenpaine, jatkuva päänsärky, jyrkkä painonnousu, näköhäiriöt..) jne. Haluan uskoa, että tämä loppuraskaus sujuu yhtä hyvin kuin tähänkin asti, niin ainakin toivon. Pitäkää minulle peukkuja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♡