maanantai 16. elokuuta 2021

Tänä kesänä teimme "remppapihasta" viimein siistimmän ja viihtyisämmän

Meidän piha on ollut jo vuosia osittain epäsiisti remonttien ja hektisen pikkulapsiarjen takia. Tänä kesänä tapahtui pihan suhteen käänne, sillä halusimme pitää poikamme ristiäiset kotipihalla. Piha täytyi saada siistiksi ennen juhlia.


Onneksi toivuin sektiosta hyvin, sillä Pekka ei olisi mitenkään ehtinyt tekemään kaikkia pihahommia yksin. Onneksi myös meidän vauva on ollut tyytyväinen ja hyvä nukkumaan, niin sain päivisin tehtyä pihahommia. Huhkimme pihalla useamman viikon, aina vain kun ehdimme. Melkein koko heinäkuu kului pihahommia tehden, osa elokuustakin. Olemme kyllä vähän hulluja, kun ryhdyimme näin isoon urakkaan tänä kesänä, rankan sektion jälkeen ja pienen vauvan kanssa. Toisaalta ehkä näin tämän pitikin mennä, koska ristiäisten takia meidän oli pakko ottaa itseämme niskasta kiinni ja käyttää aikaa pihan kunnostamiseen ja hoitamiseen.

Nyt vihdoinkin meidän pihalla olleet kasat ovat poissa. Tietäjät tietää. Meidän pihalla oli tosiaan remonttiroskakasa, kivikasa, tiili/laattakasa, hiekkakasa ja multakasa. Ne kaikki näkyivät meidän terassilta, ei kiva. Vihdoinkin ne kaikki ovat poissa! Pieni osa remonttiroskista on vielä pihalla, mutta siististi ja melko huomaamattomasti pressun alla. Ja niitä ei tosiaan enää meidän terassilta näe. Jes!


Veimme kierrätykseen/jäteasemalle todella monta säkkiä. Useita kymmeniä. Romujen lisäksi säkeissä oli oksia, lehtiä ja muuta puutarhajätettä. Rikkakasveja, heinää, maata ja sen sellaista. Puutavara vietiin mökille polttopuuksi.
Kivillä reunustimme alaterassimme toisen reunan. Kivikasa on nyt paremmassa paikassa, siististi ja harkitusti. Oli vaikea miettiä mihin sijoitamme monia kymmeniä tontilta löytyneitä luonnonkiviä, kunnes keksimme tämän ratkaisun. Kivien sekaan laitoimme muutaman aurinkokennovalaisimen tuomaan tunnelmaa. Tontilta löytyi myös muutama oikeasti iso kivi, niistä teimme lapsille leikkimökin viereen kiipeilypaikan. 


Kaivoin lasten leikkialueelta ruohotupot ja maata pois. Pääsimme hiekkakasasta eroon levittämällä sen putsatulle leikkialueelle. Osa hiekasta meni ajotien leventämiseen. Leikkipaikka siistiytyi heti ja se näyttää kivalta, yhtenäiseltä. Hiekka rajaantuu juuri sopivasti Pekan tekemälle laattapolulle mikä johtaa leikkimökille. Polun toisella puolella on nurmikkoa toisella puolella hiekkaa. Kätevää. Tytöistä uusi siistitty leikkipaikka on tosi kiva, vaikka ei se ihan vielä valmis olekaan. Pihalle on tulossa vielä jossain vaiheessa keinu ja liukumäki. Leikkimökin leluille pitää keksiä joku järkevämpi säilytysratkaisu vanhan sinkkivadin tilalle.


Tontilta on löytynyt paljon edellisten asukkaiden jäljiltä erilaisia erikokoisia kivilaattoja. Osa niistä on aiemmin hyödynnetty kukkapenkkiin, marjamaalle, alakerran ovelle vieville rappusille.  Laatoista on tehty takapihan marjamaan viereen pieni terassi/oleskelupaikka. Tänä vuonna lopuista kivilaatoista laajensimme aluetta ja teimme tontilta löytyneille pyöreille istutusastioille sinne paikat. Alue muokkaantuu varmasti vielä, ehostamme sitä lisää ensi kesänä. Nyt se on kuitenkin siisti. Remontista ylijääneille n.20 valkoisille tiilille emme ole vielä keksineet käyttöä.

Meidän piha on ollut paikoitellen aika epätasainen. Oli helppo keksiä mihin saamme multahiekkakasan käytettyä. Levitimme multaa pihalle kuoppaisempiin kohtiin. Osa maa/multakasasta meni takapihan "tunkiolle" missä kasvaa lähinnä koiranputkea. Siinä oli aika paljon lapioimista. Huh! Mutta nyt sekin kasa on melkein kokonaan poissa. Ihanaa! 


Pihaan käytettiin todella monia tunteja, päiviä ja viikkoja, mutta ainakaan tänä kesänä rahaa ei pihaan kauheasti kuitenkaan kulunut. Pihalle tehtyjä hankintoja ovat olleet muutamat aurinkokennovalot, riisipaperipallot, kukat, säkki haketta, kolme säkkiä kukkamultaa ja valkoista maalia. Pihaan käytimme n.150e. Maalasimme osan vanhoista pihakalusteista, niistä tuli heti siistimpiä, melkein kuin uusia. Hauskaa! 

Piha siistiytyi todella paljon, mutta ei se tänä kesänä kuitenkaan valmiiksi tullut. Hommia riittää vielä todella paljon, mutta kaikkea ei mitenkään tänä kesänä ehtinyt tai jaksanut, eikä rahaakaan olisi ollut kaikkeen mitä olisi halunnut tehdä. Varmaan vielä alkusyksystä jotain muutoksia pihaan tulee. Haluaisin vielä tälle vuodelle, että Pekka tekisi yläterassille rimaseinän näkösuojaksi.

Ensi vuodelle on jo mietinnässä ainakin istuttaa enemmän kukkia, ostaa ruukkuja, pehmusteita pihakalusteille ja aurinkovarjo, maalata yläterassi ja loput pihakalusteista, ehkä lisätä koristevalaistusta pihalle. Tulevaisuudessa haluaisin myös alaterassille rima-aidan ja jatkaa pihalaatoitusta. Kuitenkin pienemmän yläterassin tekeminen viihtyisäksi on minulle tällä hetkellä tärkeämpää ja ajankohtaisempaa. Olisin halunnut sen jo tänä kesänä valmiiksi, mutta valitettavasti aika eikä rahat riittäneet siihen. Rima-aidan myötä aion sisustaa terassia syksy/talvikuntoon, nätiksi, vaikka ei siinä varmaan silloin tule niin paljon vietettyä aikaa kuin kesällä. 


Ihanaa, että saimme tänä kesänä tehtyä sotkuisesta "remppapihasta" siistimmän ja viihtyisämmän, vaikka ei siitä valmista tullutkaan, eikä tule täysin valmista varmaan vielä moneen vuoteen. Olen ylpeitä meistä miten paljon lyhyessä ajassa saimme aikaan. Näen pihan potentiaalin ja iloitsen siitä miten kivalta se näyttää jo nyt. Ainakin se on siisti ja hyvä niin. Hauskaa miten innokkaita myös tytöt olivat pihan hoidossa. Kiitos kaikesta avusta rakkaat, olitte ihania apulaisia. Hauskaa, että piditte meille seuraa, kun me isin kanssa ahkeroimme. Saa nähdä mitä muutoksia meidän pihamme ensi kesänä kokee. Nyt on kuitenkin aika hengähtää pihatöiden suhteen ja ihastella mitä kaikkea saimme aikaan. Isoimmat ja ärsyttävimmät hommat ovat onneksi jo takanapäin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♡