torstai 12. maaliskuuta 2020

Paniikkikohtaus hammaslääkärissä

Olen aina pelännyt/jännittänyt hammaslääkärikäyntiä enemmän tai vähemmän. Pitkästä aikaa taas ensimmäisellä käynnillä hammaslääkärissä sujui kuitenkin hyvin, paikattiin yksi hammas ja päätettiin, että jatketaan seuraavalla kerralla. Minulle jäi käynnistä hyvä mieli ja olin ylpeä itsestäni miten jännityksestä huolimatta selvisin paikkauksesta.


Minulle oli varattu toinen aika hammaslääkäriin parin viikon päähän. Aamulla lähdin toiselle käynnille hyvin mielin. "Nyt hoidetaan toinenkin hammas kuntoon". 

Tuttuun tapaan kävin hammaslääkärintuoliin istumaan, vähän jännitti. Aloitettiin hommat ja hetken päästä minulle tuli huono olo. Ajattelin sen johtuvan jännityksestä, sillä niin minulle usein käy kun jännitän. Kuitenkin olo vain paheni ja paheni ja pelkäsin, että oksennan. Tajusin, että huono olo ei johdu jännittämisestä, vaan minulla on oikeasti huono olo pää alaspäin. Rupesi nolottamaan. Ajattelin, että  minun on pakko keskeyttää operaatio.

Aloin tärisemään ja kyyneleet valuivat poskiani pitkin, tajusin että nyt menen paniikkiin, minua nolotti. Nousin pystyyn ja ihana hammaslääkäri rauhoitteli, lohdutti ja kannusti minua. Yleensä saan itseni ruotuun ja rauhoitettua melko hyvin ja niin kävi onneksi nytkin. Koska en kyennyt enää olemaan pää alaspäin, päätettiin jatkaa paikkaushommaa seuraavalla kerralla. 


Harmittaa, että paikkausoperaatio jäi kesken. Yllätyin siitä miten huonovointiseksi tuolissa tulin, koska edellinen kerta oli mennyt tosi hienosti. Toisaalta huonovointisuus on minulle väsyneenä tyypillistä, että ehkä minun olisi pitänyt arvata, että näin käy. En kuitenkaan osannut ajatella, että en selviytyisi käynnistä.

Harmitti, että hammasta ei saatu paikattua ja vaivauduin turhaan paikalle. Minua nolotti, vaikka tiedän, että ei tarvitsisi hävetä. Ei tunteilleen ja olotiloilleen kuitenkaan mitään voi, joskus on parempia päiviä, joskus huonompia päiviä. Väsyneenä monet asiat ja tunteet tuntuvat vaikeammilta ja inhottavammilta. Haluan luottaa siihen, että seuraavalla kerralla homma hoituu. Otin seuraavan ajan iltapäivälle, että jos takana on taas väsymystä ja huonoja öitä niin pystyn ehkä aamulla nukkumaan vähän pidempään, jos sitten iltapäivällä olo olisi vähän parempi?

Hammaslääkärini on ihana ja kannustava. Vaikka minua nolotti ja harmitti, lähdin kuitenkin ihan hyvillä fiiliksillä pois. Siis sen suhteen, että uskallan kyllä palata ja haluan luottaa siihen, että seuraava kerta sujuu taas hyvin, että paikkaus saadaan silloin hoidettua.

1 kommentti:

  1. Minua kovasti jännittää hammaslääkärikäynnit. Olen taas hieman viivytellyt sinne menoa. Kuulin, että hammaslääkärin voisi mennä myös palvelusetelin avulla. Eli ehkäpä katson, josko olisi aikoja tässä piakkoin. Ei tarvitse olla nolona tai harmissaan, vaikka paniikkikohtaus tuleekin hammaslääkärissä. Veikkaan, että on melko tuttu tilanne heillekin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♡