keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Vilma 12 kk

Vilma rakas, tänään syntymästäsi on kulunut jo 12kk, olet nyt yksivuotias. Sinusta, meidän pienestä vauvasta on tullut taapero. Taapero, jolla on ihana hymy, söpö nauru ja tempperamenttiakin löytyy. Tähän vuoteen on mahtunut paljon rakkautta, haleja ja suukkoja. Uuden opettelua, kivoja leikkejä ja touhuamista. Paljon ihania muistoja, mutta myös itkuja ja kiukkua.


Tänään synttäripäivänä Vilma kävi neuvolassa. Vilmaa onniteltiin, meiltä kyseltiin kuulumiset ja Vilmasta otettiin mitat. Vilma kasvaa ja kehittyy juuri niin kuin pitääkin. Pituus: 75.5cm, paino: 11kg 555g päänympärys: 46.5cm. Vilma leikki neuvolan leluilla, näytti miten hienosti hän kävelee ja näytti myös pinsettiotteen. Kuulo tarkistettiin ja lopuksi annettiin pari rokotetta. Vilma itki vähän, mutta otti rokotteet todella hienosti. Seuraavaksi mennäänkin neuvolaan vasta syksyllä, ellei aiemmin tule tarvetta.

Vilma on jo niin iso ja taitava tyttö. Hän menee jo kovaa vauhtia eteenpäin kävellen, välillä yrittää jopa lähteä karkuun, onneksi hän ei vielä niin nopea ole, että emme saisi häntä kiinni, hih. Kävely on Vilmasta hauskaa ja hän konttaa nykyään todella vähän. Vilma osaa hienosti pyllähtää, vaikka hän kaatuisi, niin hän ei lyö päätään. Kaikki riehuminen on hauskaa, samoin kutittelut. Vilma tykkää myös tanssia ja harjoitella kiipeämistä, vilkuttaa ja taputtaa.


Tällä hetkellä Vilman lempileikkejä on mm. sopan hämmentäminen ja teekutsut siskon kanssa (eli leikkiruokien ja kuppien pureskelu, hih), duplojen ihmettely, sähköpianon soittaminen, pehmolelujen haliminen ja imeskely, myös leikkikeittiö ja nukkekoti kiinnostaa. Kylpeminen ja altaassa polskuttelu on hauskaa. Isin kanssa tehdään kivoja temppuja, äitin sylissä kuunnellaan lauluja. Myös satuja on kiva kuunnella ja katsella kirjoja. 

Vilmalla tuli ensimmäiset sanat 9kk ikäisenä ja niitä on sen jälkeen tullut koko ajan lisää. Tällä hetkellä tulee tälläisiä sanoja: "hauva, vauva, äiti, isi, mamma, pappa, ei, joo, anna, nam, jei, jee, hei, haloo.." Uusin sana on isi, ja sitä hoetaan aina, kun isi on näköpiirissä. Vilmasta on nyt isin isyysvapaiden aikana tullut muutenkin ihan isin tyttö, hih. 


Vilmalla on alkanut näkymään enemmän "minä itse" vaihe. Hän kävelee mieluiten yksin ja itse ja jos yrittää auttaa hän usein riuhtaisee käden pois. Ruokaa on kiva napsia itse sormilla, lusikan käyttöä hienosti harjoitellaan. Vilma on edelleen kaikkiruokainen, kaikki ruoka on hyvää, hih. Erityisen hyvää on mm. viinirypäleet, mansikat, letut/vohvelit, banaani ja vesimeloni. On hän maistellut pikkuisen jäätelöä ja mehujäätäkin. Tänään synttäreiden kunniaksi hän sai maistella donitsia ja vähän mehua. Hän juo nokkamukista, vettä ja maitoa, joskus myös tuttipullosta esim. yöllä. 

Yöt ovat edelleen vaihtelevia, joskus herätään kerran, joskus kolme kertaa. Joskus kitistään enemmän ja joskus ei ollenkaan. Välillä kitinöitä yöllä tulee ja menee, joskus hän ei kuitenkaan jatka unia ilman maitoa. Onneksi vaikka hän yöllä heräilee, niin jatkaa unia kitinöiden/maidon jälkeen ja nukkuu 10-12 tuntia. Vilma nukkuu edelleen yhdet päiväunet kestoltaan yleensä 2-3 tuntia. Poikkeuksiakin on esim. reissussa ja silloin hän saattaa nukkua kahdet päikkärit kestoiltaan ½-2 tuntia.


Vilmalla on ihana hymy ja hän naureskelee paljon, eniten naurattaa siskon jutut, kutittelut ja riehumisleikit sekä muut "höpsöttelyt" ja leikittämiset. Hän myös välillä "velmuilee" ja koettelee mitä saa tehdä. Välillä hän tehdessään tuhmuuksia katsoo minua heiluttaa etusormea ja huutaa "eiei" ja sen jälkeen lähtee karkuun, hih. Monestikaan meille ei jää epäselväksi mitä hän haluaa, sillä tempperamenttia löytyy, jos häntä suututtaa niin sen kyllä kuulee ja huomaa, välillä Vilma myös komentelee. 

On ollut ihana huomata miten meidän pienestä ihmeestä, suloisesta vauvasta on kasvanut kaunis, iloinen ja reipas taapero, oma persoona, jolla on omaa tahtoa. Vaikka hän tulee taitavammaksi ja itsenäisemmäksi koko ajan, silti äiti, isi ja sisko ovat tärkeitä, huomiota haetaan, sylissä viihdytään (silloin kun hän haluaa, hih) ja suukoista tykätään. Meillä on ihana ja rakas yksivuotias, joka saa kasvaa monien rakkaiden ihmisten ympäröimänä. Viikonloppuna juhlitaan!


2 kommenttia:

  1. Olisi ihanaa jaksaa tulla synttäreille. Joka tapauksessa ihana seurata tästä blogista perheenne elämää. Isomummi ja uguli

    VastaaPoista
  2. Ihana ja taitava tyttö!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♡