lauantai 29. huhtikuuta 2017

Mamma, kiitos suuresta rakkaudestasi

Rakas Mamma ja Mammanmamma, kiitos kaikista yhteisistä hetkistä. Kiitos suuresta rakkaudestasi.


Nämä vaaleanpunaiset ruusut ovat viimeiset kukat, jotka annamme sinulle. Ne kertovat siitä, miten rakas olit meille. Ne kertovat ihanasta, positiivisesta elämänasenteestasi ja siitä miten paljon me jäämme kaipaamaan sinua. Haluamme antaa sinulle sellaisia kukkia, joita antaisimme sinulle muutenkin. Antaisimme sinulle kauniin kimpun, joka ilahduttaisi sinua, joka saisi sinut tuntemaan, että olet tärkeä ja rakastettu.


Tykkäsit kaikenlaisista kukista, mutta minulle on jäänyt erityisesti mieleen se, kun olet ihastellut vaaleanpunaisia kukkia. Olemme antaneet sinulle ennenkin vaaleanpunaisia ruusuja ja muistan sen miten paljon niistä ilahduit (mm. viime äitienpäivänä, 90v juhlissa +). Sen haluan kertoa näillä kukilla. En halua, että ne muistuttavat surusta, vaan sinusta. Siitä miten ihana ja rakastava Mamma/Mammanmamma olit meille. Olit niin iloinen ja aurinkoinen ihminen, näit aina kaikissa hyvää. Nämä kukat muistuttavat minua niistä kaikista ihanista hetkistä, joita saimme kokea kanssasi. Aina kun katsomme vaaleanpunaisia ruusuja, ajattelemme sinua ja muistamme miten rakas olit meille.Lähdit täältä niin kuin jokainen meistä haluaisi. Lähdit täältä kauniisti ja rauhallisesti, nukkuessasi, et tuntenut kipua. Lähdit täältä Papan rakentamasta yhteisestä kodistanne, Papan syntymäpäivänä (13.4), omasta sängystäsi. Vihdoin, 10 vuoden erossa olon jälkeen pääsitte näkemään taas toisenne. Lähdit täältä rakastettuna ja onnellisena. Sait elää hyvän pitkän elämän terveenä. Sinulla on paljon läheisiä, lapsia, lapsenlapsia ja lapsenlapsenlapsia + , me kaikki jäämme kaipaamaan sinua. Vaikka et haluaisi että suremme, niin kyllä tämä meistä pahalta tuntuu. Olit meille rakas ja tiedän sen, että me kaikki olimme rakkaita sinulle.


Tänään me jouduimme hyvästelemään sinut lopullisesti. Sait kauniita kukkia, kunnioitimme ja muistelimme sinua jokainen omalla tavallamme. Sait siunaustilaisuuteen juuri ne virret mitkä olit toivonutkin. Olit sanonut, että eräs virsi (620) on mielestäsi todella kaunis ja kuulin sinun monesti laulavan sitä. Kerroit myös miten pidät Suvivirrestä. Äitini valitsi sinulle sellaisen arkun ja uurnan, minkälaiset olit halunnut. Äitini halusi toteuttaa kaikki sinun viimeiset toiveesi. Äiti järjesti sinulle kauniin muistotilaisuuden. Söimme kunniaksesi juhla-aterian (niin hyvin kuin pystyimme), söimme niitä ruokia, joista pidit, niitä ruokia, joita olit itse valinnut (silloin kun kunnioitimme Papan muistoa). Tiesimme, että pitäisit näistä ruuista. Päivä oli todella raskas ja vaikea, koska en olisi halunnut hyvästellä sinua. Nyt lähtösi tuntuu niin lopulliselta. Minun on pakko yrittää luopua sinusta. Haluan uskoa, että kyllä minä vielä joskus tästä selviän. Tiedän sen, että jos voisit sanoa minulle jotain niin sanoisit: "Älä itke Laura, ei minulla ole mitään hätää".Tammikuussa täytit 90-vuotta ja saimme koko suvun voimin juhlia syntymäpäivääsi. Juhlat olivat ihanat ja olit niin onnellinen. Siitä jäi meille kaikille ihana muisto. Vaikka kuvittelin, että elät ikuisesti tai ainakin 100-vuotiaaksi, niin jotenkin kuitenkin ymmärsin sen, että olet jo iäkäs ja elämästä ei koskaan tiedä. Illalla kun kaikki muut olivat jo lähteneet niin kysyin sinulta kysymyksiä. Sellaisia kysymyksiä, jotka olivat tärkeitä, sellaisia kysymyksiä, joihin halusin kuulla vastaukset.

Mikä on pitkän iän salaisuus?
"Minä olen elämänyt tasaisesti. En ole juopotellut, eikä minulla ole ollut miehiä." 

Parhaimpia muistojasi?
"Lapsien syntymiset. Se tunne kun vastasyntynyt vauva nostetaan mahan päälle möyrimään. Se on ihana tunne, sellainen tunne, jota ei voi selittää. Tuntui ihan siltä että olenko muuttunut kahdeksi ihmiseksi. Pappa ilmaanhyppi kun kuuli, että ensimmäinen lapsemme on poika. Pappa tuli hakemaan meitä sairaalasta sinisellä autolla, kotona odotti kauniit kukat ja herkulliset leivokset, meillä oli ihana kotiintulo."

Paras opetus/oivallus?
"Minulle aina motkottiin (erään inhottavan ihmisen toimesta). Sitten tajusin, että olen hyvä tälläisenä. Minun ei tarvitse muuttua miksikään."

Minkälaisen elämänohjeen antaisit minulle?
"Et tarvitse sellaista. Sinä elät hyvin. Sinulla on perhe ja lapsi. Sinun elämäsi on ihanaa, sinulla on hyvä mies ja terve lapsi. Mitä muuta ihminen kaipaa? Ei mitään, sinulla on kaikki." 


Olen kiitollinen ja onnellinen siitä, että olit Mamma osa elämääni, minulla on sinusta niin paljon hyviä muistoja. Ehdin kertomaan sinulle kaikki ne asiat mitkä halusinkin, silloin kun vielä olit täällä. Kirjoitin sinulle kirjeen. Kirjeen, jossa kerroin kaikkia ihania lapsuusmuistojani, kerroin mitä ajattelen sinusta. Se kosketti sinua, olit niin onnellinen ja kiitollinen. Sanoit minulle: "Se on ihanaa, että tunnet minusta näin". ♡

Rakas Mamma, kiitos kaikista yhteisistä hetkistä, kiitos suuresta rakkaudestasi. ♡Ehkä halusit varmistaa, että muistaisimme tämän päivän? On tämä kummaa, kun päivän sää on ollut niin outo ja erikoinen. Lähdimme tänään saattamaan sinua siinä ajatuksessa, että kastumme. Kuitenkin maisemasta tuli päivän aikana tällainen. Lunta oli yhtä paljon tänään kuin syntymäpäivänäsi tammikuussa. Yh't äkkiä maa oli taas valkoinen, kun kesän pitäisi kohta jo olla täällä. 

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi ♡