lauantai 23. joulukuuta 2017

Luukku 23 - Jouluisia kysymyksiä ja vastauksia


Aatonaatto, ihanaa, enää yksi yö jouluun.♡ Mietin tätä toiseksi viimeisintä luukkua ja ajattelin, että minusta olisi mukavaa saada myös Helmin ääni kuuluviin. Mitä kolmevuotias Helmi ajattelee tai toteaa joulusta ja siihen liittyvistä jutuista? Tässä kysymyksiä ja vastauksia.

Adventti? On nopea.

Joulukuusi? Joulukuusi on tähti

Joulutähti? Joulutähti on kuusen kanssa

Helmi toivoo joululahjaksi? Nalle

Mikä tonttu on? Pukki

Mitä joulupukki tekee? Syö kakkuu

Joulupukki asuu? Lumessa

Mitä jouluna tehdään? Leikitään, Helmi haluaa monta herkkuu

Mitä jouluna syödään? Piparia

Mikä joulussa on kivointa? Tulee Helmin oma lahja, pieni. Jouluna tulee paketteja. Helmi saa ison sinisen lahjan


Tulipas ihania vastauksia, hih. Kyllä tuo meidän neiti on aika kekseliäs. Mutta entäs sitten tämä bloggaaja itse? Halusin tietysti itsekin vastata muutamiin jouluisiin kysymyksiin.

Minkälaisia perinteitä jouluun kuuluu? 

Aattona: Aamupalaksi riisipuuroa, joulusauna/kylpy, syöminen yhdessä Pekan, Helmin, äitini, isäni ja veljeni kanssa (veljen vaimo on töissä), joulupukki tuo lahjat, lahjojen avaamista, rentoa yhdessäoloa, tv:n katselua (Samu Sirkan joulutervehdys, Joulupukki ja Noitarumpu jne), iltaisin saamme lisää vieraita mm. Pekan perheestä ja aikaisempina vuosina myös isovanhempani ovat olleet paikalla (en tiedä vielä tulevatko huomenna käymään). 

Joulupäivänä ja Tapaninpäivänä saatamme vielä sukuloida tai meille saattaa tulla kylään läheisiä, käymme haudoilla ja olemme rennosti, Helmi leikkii uusilla leluillaan. 

Miten tämä joulu poikkeaa viime vuodesta?

Tänä vuonna rakas mammani, Helmin mammanmamma ei tule olemaan paikalla. Tämä on ensimmäinen joulu ilman mammaa, joten en voi välttyä surulta vaikka joulu onkin täynnä ihania asioita. Onneksi kaikki ihanat muistot mammasta vähän lämmittävät mieltäni. Pekka on ensimmäistä kertaa ikinä aattona töissä, joten tänä jouluna emme mene joulusaunaan aamulla vaan ehkäpä vasta joulupäivänä. Myös riisipuuron syönti yhdessä ei onnistu. Onneksi Pekka tulee töistä kotiin jo klo:13 niin hän ehtii paikalle kun pukki tulee ja syömme jouluaterian

Mikä oli parasta lapsuuden jouluissa? 

Lahjat ja herkut.

Mikä joulussa on parasta nyt aikuisena?

Yhdessäolo, kiireettömyys, hyvä ruoka, lapsenilo

Missä vietätte joulua?

Helmin syntymästä asti olemme viettäneet joulua kotona, meille ovat kaikki läheiset tervetulleita syömään ja kahvittelemaan kukin omalla aikataulullaan. 

Missä vietitte/vietit joulua ennen Helmiä?

Me olemme Pekan kanssa viettäneet yhdessä joulua heti ensimmäisestä yhteisestä joulustamme asti. Olimme seurustelleet reilu puoli vuotta ja asuimme vielä kotona (nukuimme vuorotellen toistemme luona). Vietimme joulua sekä minun kotonani, että Pekan kotona. Jonain jouluna kävimme myös S-mammalla ja P-papalla tai kummitädilläni. Kävimme siis näissä kaikissa paikoissa aattona ja se oli ihan kauheaa kiirehtimistä paikasta toiseen. Joten päätin, että kun meille tulee lapsia niin emme kyllä rupea ravaamaan tuolla lailla. Halusin Helmille kiireettömän joulun. 

Ennen kuin olin Pekan kanssa, minun lapsuudessani vietimme joulua niin, että menimme isäni vanhemmille S-mammalle ja P-papalle syömään. Sinne oli kerääntynyt "koko suku". Vietimme siellä aikaa yhdessä ja illalla menimme kotiin, jonne joulupukki tuli tuomaan lahjat, monesti molemmat isovanhempani tulivat meille katsomaan joulupukkia. Kävimme myös haudoille viemässä kynttilöitä. 

Joulupäivänä menimme äitini vanhemille eli mammalle ja papalle kahvittelemaan ja kas kummaa pukki olikin vahingossa tuonut osan lahjoista sinne. Joten joulupäivänäkin saimme vielä availla paketteja.

Myöhemmin meitä alkoi olemaan jo niin paljon kun me veljeni kanssa ja serkkumme olimme kaikki löytäneet puolisot/saaneet lapsia, niin emme mahtuneet enää syömään yhdessä S-mammalla ja P-papalla. Sitten piti miettiä uusia jouluperinteitä ja täytyy sanoa, että se muutos oli minulle aikoinaan rankka paikka, koska olen aina rakastanut perinteitä. Onneksi kuitenkin nyt olemme voineet luoda uusia ihania perinteitä oman pienen perheemme kanssa.

Mitä annat joululahjaksi?

Kuten olen jo aikaisemmin puhunut niin, meillä on todella iso lähipiiri ja joululahjoja tulee pakosti ostettua kymmeniä vaikka antaisimme jokaiselle vain yhden lahjan. Tykkään ostaa ihmisille lahjoja, jotka sisältävät muiston Helmistä. Olemme vuosien varrella antaneet Helmistä kuvakirjoja ja kuvakalentereita. Jokavuosi teemme Helmin kanssa isovanhemmille ja/tai isoisovanhemmille jonkin kivan jouluisen askartelun. Lapsille tulee ostettua leluja, pelejä ja/tai jotain kivan näköistä, hih. Aikuisille tulee monesti ostettua jotain käytännöllistä ja/tai mitkä kuluuu pois kuten suklaa. Tänä vuonna jouduimme pihistelemään lahjoissa, kun Helmi täytti marraskuussa kolme, niin minulta loppui rahantulo, joten nyt joudumme tarkemmin miettimään miten ja mihin rahaa käytämme. Mielestäni kuitenkin ajatus on tärkein. 

Mitä teidän joulupöydästä löytyy?

Meidän joulupöytään kuuluu tietysti kinkku, vanhempani haluavat syödä rosollia ja isäni herkkua on tuunikka, siinäpä oikestaan on ne "jouluiset jouluruuat". Pöydästä löytyy myös kaloja, lihapullia, makaronilaatikkoa, salaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa, patonkia ja erilaisia levitteitä. Hmm unohdinkohan jotain? Mutta monenlaisia ruokia kuitenkin. Viime vuonna joulupöydästä löytyi mammaa varten myös porkkanalaatikkoa ja silliä. Ruokajuomana meillä on olutta, maitoa, vettä, vichyä. Myöhemmin kun kahvitellaan juodaan kahvia, teetä, limpparia tai mehua. Tarjolla on jouluisia herkkuja: joulutorttuja, pipareita, konvehteja ja suklaata, jos joku niitä jaksaa syödä, hih.

Mikä on jouluherkku suosikkisi? 

Kinderin suklaapukki.

Suosikki jouluelokuva?

En osaa valita vain yhtä, minun täytyy valita kolme. Rakkautta vain (Love actually) ja The Holiday sekä Joulupukki ja noitarumpu.

Oikea vai muovinen kuusi?

Lapsena meillä oli oikea kuusi, mutta kun tulin allergiseksi, niin meillä ei voinut olla sen jälkeen enää oikeaa kuusta. Joten meiltä löytyy tekokuusi.

Mihin pukeudut jouluna?

Tänä vuonna ajattelin pukea Aarrekidin ihastuttvan Buble-mekon ja Vimman punaiset lettilegginsit

Mitä jouluvalmisteluja et tee?

Me emme tee joulusiivousta, ainoastaan sellaisen perussiivouksen, niin että kaikki "romppeet" on pois pöydiltä tai lattialta, imuroimme ja pyyhimme pölyt. Ei mitään ylimääräistä hinkkaamista. En ole koskaan tehnyt itse piparkakkutaloa enkä tee (ellei mieli joskus muutu). Olen aika lyhytpinainen ja minulta tarkka näprääminen ei onnistu. Voin kyllä auttaa piparkakkutalon koristelussa tai tehdä sitä yhdessä esim. Pekan kanssa, mutta yksin en ota siitä vastuuta.


Tämän päivän luukussa oli yhteensä 23 kysymystä ja vastausta liittyen jouluun. Tätä oli itseasiassa todella hauska tehdä, Helmin vastauksista jää hauska muisto. Mitäköhän Helmi miettii joulusta vuoden päästä? Se jää nähtäväksi. Minustakin oli hauska pohtia joulua ja muistella myös niitä kultaisia lapsuuden jouluja. Olen niin kiitollinen kaikista läheisistäni, meillä tulee olemaan surusta huolimatta ihana joulu.


Tämä joulukalenteri alkaa vetelemään viimeisiään. Enää yksi luukku jäljellä. On ollut mahtavaa huomata miten monia tämä joulukalenterini on kiinnostanut, sillä pelkäsin, ettei tätä kukaan lue. Onneksi pelkoni osoittautui turhaksi. Vaikka kirjoitan itseäni varten, niin onhan se ihanaa, että kirjoituksiani lukevat muutkin kuin minä, hih. Kiitos siitä. Tätä on ollut todella hauska tehdä vaikka tämä osoittautuikin ehkä työläämmäksi mitä olin ajatellut, vaikka aloitin valmistelun jo syyskuussa. Varmaankin juuri joulukalenterin ansiosta tämä joulukuu onkin mennyt todella nopeasti, kun on ollut paljon kivaa tekemistä. Enää yksi yö, tule joulu kultainen. ♡ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♡