torstai 11. lokakuuta 2018

Kansainvälinen tyttöjen päivä

Kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10. muistuttaa syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa. Toisaalta se on juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet. Luodaan yhdessä tasa-arvoisempi maailma.
Olen itse nainen ja minulla on kaksi rakasta tytärtä. Tiedän sen, että tytöillä on voimaa ja mahdollisuuksia. Haluan kasvattaa ja kannustaa tyttöjäni niin, että he voivat olla rohkeasti juuri sellaisia kuin ovat. Että he uskovat itseensä ja tietävät että he voivat olla samalla herkkiä ja rohkeita, arkoja ja vahvoja, vilkkaita ja rauhallisia. Heiltä ei odoteta tai vaadita mitään vain sen perusteella että ovat tyttöjä.

Toivon että kun lapseni tekevät elämässään valintoja ja päätöksiä, että he eivät mieti, epäröi tai pelkää tehdä jotain vain sen perusteella, että he ovat tyttöjä. Haluan olla heille hyvä esimerkki, ajatella ja toimia tasa-arvoisesti, me molemmat vanhemmat haluamme. Haluamme luoda lapsillemme vahvan pohjan sille, että he tietävät olevansa arvokkaita ja voivat haaveilla ja tehdä mitä haluavat, ilman stereotypioita ja kliseitä, ilman odotuksia ja vihjailuja että "tyttönä sinun pitäisi tehdä tai olla näin ja näin" tai "tyttönä sinä et voi tehdä tai olla tätä ja tätä".
Haluan opettaa lapsilleni, että ei ole tyttöjen ja poikien leluja, on vain leluja. Ei ole tyttöjen ja poikien harrastuksia, on vain harrastuksia. Ei ole miesten tai naisten ammatteja, on vain ammatteja.Tuen heitä siinä mikä heitä kiinnostaa ja kannustan heitä luottamaan itseensä. Tiedän sen, että he pärjäävät elämässä ja menestyvät yhtä hyvin kuin pojatkin.

Olen tehnyt ja aion tehdä myös tulevaisuudessa itse sitä mitä haluan. Ja vaikka minulla on ammatti ns. naisvaltaiselle alalle ja olen kotiäitinä, olen tehnyt valintoja siksi että olen halunnut ja ne ovat kiinnostaneet minua. En siksi että minulta olisi niitä naisena odotettu tai vaadittu, tai että joku olisi vihjaillut jotain tai johdatellut minua siihen suuntaan. Ei. Ne ovat olleet omia valintojani. Jokaisen pitäisi saada olla sellainen kuin on ja tehdä sitä mikä itseään kiinnostaa välittämättä muiden mielipiteistä tai riippumatta siitä mitä odotuksia siihen kohdistuu, tehdä juuri niin mikä on omasta mielestään paras ratkaisu ja mitä elämältä haluaa.
Tytöillä ja naisilla on samat oikeudet leikkiä, harrastaa, unelmoida ja tehdä, päättää omista asioistaan, kouluttautua ja työskennellä kuin pojilla ja miehilläkin. Niin pitäisi olla, mutta valitettavasti niin ei kuitenkaan ole. Minun silmissäni tytöt ja pojat ovat samanarvoisia. Olen tasa-arvon puolella, kunpa kaikki ihmiset olisivat. Maailma olisi paljon parempi paikka, kun kaikkialla tyttö ja nainen olisivat samanarvoisia kuin poika ja mies ja että heillä olisi kaikkialla samat oikeudet. Onneksi meillä täällä Suomessa on asiat paremmin, mutta kyllä täälläkin on vielä asenteissa kehitettävää. Muutetaan maailmaa omalla toiminnallamme ja käytöksellämme, ollaan hyviä esimerkkejä lapsillemme. Ehkä heidän sukupolvensa ajattelee joskus vielä tasa-arvoisemmin ja ilman ennakkoluuloja tai stereotypioita? Itse omalla käytökselläni pyrin siihen. Haluan että lapseni tietävät: tytöissä on voimaa ja mahdollisuuksia, vain taivas on rajana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♡