torstai 1. marraskuuta 2018

Halloween

Eteeni osui kommentteja, että halloween ei sovi Suomeen ja sitä ei tulisi Suomessa viettää, miksi? Jos syksyn pimeydessä on aihetta hassutteluun ja juhlimiseen, josta tulee iloiseksi, miksi se olisi huono juttu?


Mielestäni halloween on kiva lastenjuhla ja miksei aikuistenkin. Mukavaa, että aikuinenkin voi välillä heittäytyä ja hassutella. Se, että jotkut haluavat halloweenia myös Suomessa viettää ei ole keltään pois. Toisaalta myös jos joku sitä ei halua viettää, on sekin ookoo, mutta sitä en ymmärrä miksi toisten juhlimisesta pitää mielensä pahoittaa? Meillä koko perhe juhlii halloweenia, niin kuin muitakin sesonkeja ja juhlapyhiä. Se on meidän mielestämme hauskaa ja kivaa vaihtelua arkeen. Vaikka halloween on "uusi juttu", niin kyllä jo minun lapsuudenkodissa kotia vähän koristeltiin ja muistan, että äitini järjesti minulle ja kavereilleni hauskat "halloweenbileet" hih.

Minulla on aina syytä juhlaan, varsinkin jos on tiedossa jotain erikoista ja hauskaa. Meillä myös Helmi tykkää halloweenista (uskon että monet lapset tykkäävät), kotona on kiva koristella, leipoa ja herkutella. Varsinkin ilmapallot kiinnostavat ja ilahduttavat. On hauska pukea naamiaisasu päälle, leikkiä "hiiviöö" ja varsinkin kurpitsat ihastuttavat. On mukava käydä isovanhemmilla kylässä, karkkikierroksella ja näyttää hurjalta. Isovanhemmista on hauska katsoa meidän pieniä söpöjä halloweenhirviöitä ja ihastella heidän asujaan, hih.Se on Suomessa mielestäni harmillista, että tälle hauskalle juhlalle ei ole selkeää ajankohtaa, tiettyä päivää, vaikka moni onkin täällä ottanut halloweenin omakseen. Halloweenia ei ole suomalaisessa kalenterissa, mutta monet viettävät sitä lokakuun viimeisenä päivänä eli 31.10. Se sattui tänä vuonna olemaan keskiviikkopäivä, joten jotkut ovat viettäneet sitä jo viime viikonloppuna. Osa juhlii halloweenia nyt viikonloppuna, pyhäinpäivänä tai sen aattona. Suomessa pyhäinpäivä on lauantaina 3.11 ja halloweenia saatetaan juhlia silloin tai pyhäinpäivän aattona 2.11. Aika monta vaihtoehtoa juhlia, vai mitä? Hih.

Koska tosiaan juhlan ajankohta Suomessa ei ole selkeä tai vakiintunut, niin me olemme juhlineet halloweenia 31.10 jenkkityyliin, ihan sama mikä viikonpäivä on kyseessä. Olemme kuitenkin usein koristelleet kotia jo n. viikkoa ennen ja koristeet korjaamme usein vasta pyhäinpäivän jälkeen. Halloween näkyy aika isosti kodissamme, hih. Täältä pääset näkemään hurjan ihania kuvia meidän halloweenkodista.

Meidän mielestä halloween on hurjan hauska juhla, joten me ainakin juhlimme ja laitomme kivoja koristeita, näin pääsemme paremmin juhlatunnelmaan. Koristelu on meidän mielestä kivaa yhteistä puuhaa ja tuo kivaa vaihtelua kodin sisustukseen (samalla tavalla kuin vaikkapa joulu ja pääsiäinen). Meillä halloweenista on jo tullut kiva perinne ja uskon, että sen juhlimisesta jää Helmille ja Vilmalle kivoja lapsuusmuistoja.

Tosiaan koristelimme yhdessä ja Helmistä on ollut hauskaa leikkiä ilmapalloilla. Hän tykkää myös ihastella ja ihmetellä kaikkia hurjia, kivoja yksityiskohtia. Ja kun joku tulee meille kylään hän iloisena esittelee meidän koristeet "meillä on halloweenkoristeita, katso luurankoja, meillä on hieno kurpitsa, tuolla on lepakko!" Pekka on perinteisesti leiponut ja tuunannut hurjia herkkuja ja ostimme kivoja, halloween aiheisia namusia. Tänä vuonna Pekka teki hauskoja lepakko- ja hämähäkkikeksejä. Näistä tuli todella kivoja, vaikka oli hänellä näissä aikamoinen näprääminen. Tykkään niin siitä kun Pekka tykkää leipoa!
Käymme joka vuosi isovanhemmilla karkkikierroksella, se on lapsista hauskaa ja siitä jää myös meille vanhemmille ja isovanhemmille kivoja muistoja. Tänä vuonna Helmi pukeutui muumioksi ja Vilma pikku luurangoksi. Voi että miten söpöjä monstereita. Monista oli hauska nähdä, että pienellä Vilmallakin oli oma halloweenasu. Hauskaa, että tosiaan myös vauvat pääsee pukemaan teeman mukaisesti, jos haluaa, hih. 


Vaikka me pidämme halloweenista ja sitä aika isosti juhlimme, karkkikierroksemme rajoittuu vain sukulaisiin. Ymmärrän sen, että on kuitenkin monia jotka eivät kyseistä juhlaa vietä tai eivät vietä sitä samana päivänä kuin me. Meille karkkien ruinaaminen ei ole "se juttu", vaan enemmän kotona hassuttelu ja herkuttelu + se että, että lapset pääsevät isovanhemmille kyläilemään ja leikkimään, hih. Meidän ovella ei ole koskaan käynyt mitään hirviöitä, noitia, monstereita tai kurpitsoja, tosin ei meillä ole koskaan käynyt virpojiakaan (paitsi sukulaispoikia). Ehkä tänäpäivänä (enää) ovelta ovelle kiertely, koputtelu ja karkkien ruinaaminen ei sovi suomalaiseen tyyliin vai onko se vaan esim. kerrostalossa asuvien juttu?
Meillä on ollut oikein hauska ja vauhdikas halloween, juhlimme sitä omalla tavallamme ja tämä on meidän juttu! Haluan toivottaa teille hurjan hauskaa halloweenia! Jos olette jo juhlineet niin toivon, että teillä oli hauskaa :) Meillä halloweenhulinoiden jälkeen on seuraavaksi luvassa Helmin synttärit marraskuun lopulla. Nyt niitä suunnittelemaan, hih.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♡