perjantai 18. helmikuuta 2022

Äitini täyttämä vauvakirja minusta - Vauvasta koululaiseksi 1991-1998

Äitini ei raaski vielä luopua minun vauvakirjastani. Ymmärrän sen kyllä, olenhan itsekin äiti ja täytän lasteni vauvakirjoja, hih. Vaikka tämän vauvakirjan sisältö on minulle arvokas ja merkityksellinen, tiedän, että se on sitä vielä enemmän äidilleni. 


Äiti toi vauvakirjani meille lainaan, miten hauska on ollutkin katsella sitä. Miettiä mitä samaa omassa vauvavuodessa ja lapsuudessa on lapsieni kanssa vai onko, hih. Äiti on täyttänyt vauvakirjaa ahkerasti. Siellä on elämäni ensimmäiset vuodet, vauvasta koululaiseksi, vuodet 1991-1998. (Kuvat näkyvät tarkempina kun niitä painaa)


Vauvavuoden ja lapsuuden taitoja:

Ääntelemään aloin 2kk ikäisenä

Lelua tavoittelin 2.5kk ikäisenä

Otin lelun käteen ja vaihdoin sitä kädestä toiseen: 3kk ikäisenä 

Ensimmäinen hammas puhkesi 5kk ikäisenä (Ensimmäinen rautahammas puhkesi kun olin 4-vuotias. Maitohammas lähti juuri kun olin lähdössä kerhoon)

Käännyin vatsalleni 6kk ikäisenä

Istumaan aloin 8kk ikäisenä

Konttausasennon otin 8.5kk ikäisenä

Ryömimään aloin 9kk ikäisenä

Konttaamaan aloin 10kk ikäisenä

Istuin itse 10kk ikäisenä

Nousin seisomaan tukea vasten 10.5kk ikäisenä

Liikuin tukea vasten 11kk ikäisenä

Ensimmäiset horjuvat askeleet (3kpl) otin 1v 1kk ikäisenä. 1v 3kk osasin juosta. 1v 4kk osasin hypätä ja pyöriä. 1v 6kk pysyin hetken yhdellä jalalla. Osasin kinkata 3v 6kk ikäisenä. Opin ajamaan pyörällä 5v ikäisenä sekä myös luistelemaan ja hiihtämään.  Vauvakirjassa on tietoa myös mm näistä aiheista

Syntymä: 23.3.1991 klo: 10.31 / 3540g 49cm Kuusankosken aluesairaala, olin kaksiviikkoa yliaikainen. Olen lopulta pitkän rupeaman jälkeen syntynyt hätäsektiolla. Kotiuduimme 30.3.1991. 

Ristiäiset: 18.5.1991, nimekseni sain Laura Krista Henriikka, etunimeni on isäni valitsema, toinen ja kolmas nimi äitini valitsemat. Minulla on neljä kummia. Kaste suoritettiin lapsuudenkodissani. Minut kastettiin isäni isoäidin ompelemassa kastemekossa, mikä oli juuri minulle tehty. 

Ensimmäinen kylpyhetki: kotona 13.4.1991, kolmen viikon ikäisenä, tykkäsin kylpeä. Saunaan menin ensimmäisen kerran ollessani 2v 10kk ikäinen. 

Ensimmäiset lelut: äitiyspakkauksen keltainen naurava pehmohelistin, sininen pupuhelistin ja soittorasialelut. 

Ensimmäinen joulu: 1991, olin 9kk ikäinen. Sain lahjaksi mm. xylofonin, nuken, kirjoja, kävelykärryn, legoja, vaatteita, soittorasian+. 

Leikkejä: 9kk tykkäsin katsella kirjoja. 1v tykkäsin leikkiä leikkimökissä ja nukenvaunuilla. 1.5v kivaa oli piilosilla olo ja kiikkuminen. 2v oli hauska leikkiä nukketalolla ja katselin paljon kirjoja,  2.5v leikin paljon muumitalolla ja pidin piirtämisestä. 3v tykkäsin piirrellä ja askarrella, leikkiä barbeilla ja nukketalolla, jopa kaksi tuntia putkeen. 4v leikin paljon pikkutavaroilla, muovieläimillä ja roolileikkejä. 5v suosikkileikkejä oli prinsessaleikit, majaleikit, eläimet+muut pikkutavarat. 6v tykkäsin laulaa, tanssia ja leikkiä barbeilla sekä pikkutavaroilla. 

Muiden kanssa leikin: 3v barbeilla, 4v veikan kanssa autoilla, 5v barbeilla ja roolileikkejä, 6v koiraa ja majantekoa. 

Ensimmäisiä sanoja: 7.5kk 》pappa, äiti, "upu"=syli, suhisin sanaa isi, "mppu" =lamppu. 8.5kk opin sanomaan myös mamma ja otan otan. 12kk auto, joka oli varmasti sellainen sana että tiesin mitä se tarkoittaa. 12.5kk 》"auva"=hauva, kukka, kukko, tytöt, kato, "phyyl"=pyyhe, anna, "appa"=vaippa. 2.5-vuotiaana kyselin aina minne kukakin oli mennyt. Ja kun puhelin soi kysyin aina "kuka on pumiaissa". 4.5v höpötin itsekseni paljon tarinoita, niissä oli kuulemma juoni ja onnellinen loppu, niin kuin oikeissa tarinoissa. 5-vuotiaana kyselin paljon syntymästä ja kuolemasta. 5,5v opin sanomaan R-kirjaimen, ensimmäinen R-sana oli "papru".

Lempiruokia: 3kk ikäisenä ruusunmarjasose, banaani, inhosin perunaa. 5kk ikäisenä kana ja riisi, persikka. 8kk ikäisenä kala. 11kk ikäisenä kiinanpata, spagetti ja jauheliha. 1v peruna ja lihapullat. 3v spagetti ja kastike, vaapukat. 5v söin monenlaisia ruokia mutta ruuissa ei saanut olla kastiketta. 6v ranskalaiset, kananliha, spagetti.

Tykkäsin kuunnella ja laulaa: 5kk jänis istui maassa ja äidin kasvimaalla... 9kk muumilaulut "käy  muumilaaksoon ja "ei muumitaloa lukita yöksi". 1v Röllipeikon laulut, 1.5v kokeilin itse laulaa hämähämähäkki ja muumilauluja. 4.5v opin kerhossa paljon uusia lauluja kuten Jumalan kämmenellä ja tuiki tuiki tähtönen. 6v tykkäsin laulaa rock musiikkia samalla, kun pikkuveljeni säesti pianolla.

Kirjoja mitä minulle luettiin ja tykkäsin itse katsella: Kolme pientä porsasta, Pekka Töpöhäntä, Muumikirjat, Peppi Pitkätossu,  Pocahontas, Aladdin, Barbiekirjat...

Lemppari tvohjelmia: Muumilaakson tarinoita, Vili Vilperi, Matka maailman ympäri...

Nukkuminen: Ensisänkyni oli suvussa kulkenut rottinkikehto, siinä nukuin muutaman viikon, sitten siirryin omaan huoneeseen pinnasänkyyn nukkumaan. 4kk ikäisenä oli vaihe kun nukahdin vain isin syliin, mutta 6kk ikäisenä nukahdin omaan sänkyyn. 9kk halusin taas, että isi nukuttaisi sylissä. 1v nukahdin omaan sänkyyn, kun äiti oli lähellä, 1v7kk heräsin 2-3 kertaa yössä. 2v nukahdin omaan sänkyyn, äiti odotti lähellä kunnes nukahdin. 3.5v oli nukkumisvaikeuksia ja touhuvaihe, heräsin 3-4 kertaa yössä. 4v vielä heräsin kesken yöunien, mutta yleensä vain yhden kerran.


Vauvakirjassa oli myös mm. tälläisiä juttuja: ihania kuvia, ensimmäinen piirrustus (10kk ikäisenä äidin auttamana), ketkä olivat ensimmäisiä kavereitani ja mitä leikimme, retkiä (mm. korkeasaareen), asioita kun olin kerholainen ja eskarilainen 1995-1998, äidin ihania kirjoituksia + paljon muuta. Koulu alkoi 17.8.1998 Eskolanmäen koulussa, luokka 1C, Ryhmä A. Halusin tehdä tämän postauksen muistoksi itselleni ja lapsilleni. Ajattelin  että olisi hauska näyttää teille muutamia kivoja sivuja 90-luvun vauvakirjastani.  Instagramissa niistä pidettiin, kun näytin muutamia sivuja stooreissa. Kuvissa on kuitenkin vain sellaisia sivuja missä ei lue nimiä eikä näy läheisten kuvia eikä mitään liian henkilökohtaista.Olen todella kiitollinen äidilleni miten paljon hän on tallentanut lapsuusmuistojani. Vauvakirjan lisäksi löytyy myös monia valokuvalbumeja ja vhs kasetteja. Osa videoista on siirretty DVD:lle. Hauskaa! Tiedän, että olen aina ollut todella rakastettu. Sen voi nähdä ja tuntea, vaikka en tietenkään voi muistaa ensimmäisiä vuosiani. Minulla oli onnellinen ja huoleton lapsuus. Kiitos ihanista ja kivoista lapsuusmuistoista äiti, iskä, pikkuveli ja isovanhemmat + muut läheiset ♡


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♡