maanantai 28. helmikuuta 2022

Helmikuun kivoimpia juttuja

Olen kertonut, että tammikuusta asti on ollut rankkaa. Helmikuun alussa selvisi syy kipuuni: TMD eli purentaelimistön kipu- ja toimintahäiriö. Vaikka helppoa ei ole ollut, niin haluan keskittyä positiivisiin asioihin. Elämässä kuitenkin tapahtuu paljon hyvää, kun vain osaa katsoa. Lapset tuovat paljon iloa, olemme nauttineet talvesta, pelanneet lautapelejä, leikkineet, katselleet monia elokuvia, olen askarrellut lasten kanssa, vähän virkannut ja vaihtanut tauluhyllyyn kuvia. Olemme vähän myös fiilistelleet Suomen menestystä Pekingin olympialaisissa. Aina tulee niin ylpeä ja yhteisöllinen fiilis, kun Suomi pärjää maailmalla. Olympiamitaleja tuli hiihdosta ja jääkiekosta, mm. Leijonat voitti olympiakultaa wuhuu 🦁🥇. Hauskaa, kun koulussa oli katsottu hiihtoa, H kertoi. Helmikuussa tapahtui monenlaista, mitkä olivatkaan niitä helmikuun kivoimpia juttuja? 👇


Leevi 8kk
4.2.2022. Hän on niin iloinen, söpö ja hymyilevä "hekottelija poika". Hänellä on suussa 6 hammasta, hän ryömii, harjoittelee konttaamista, istuu tuenvarassa ja pieniä hetkiä myös ilman tukea. Hän tykkää paljon "höpötellä" ja kiljahdella. Syö ja nukkuu hyvin. Neuvolassa hän sai mitat 70cm ja 9560g ♡


Uudet upeat villasukat
#elämänpienetsuuretilot / Olin pitkään haaveillut pitkistä villasukista. Olen aina ihastellut ystäväni upeita villasukkia mitä hänen mamma on hänelle vuosien varrella tehnyt. S yllätti minut täysin aiemmin tässä kuussa antaessaan nämä ihanat villasukat. Menin ihan sanattomaksi, hyvä ettei itku tullut. Niin onnelliseksi tulin tästä kivasta yllätyksestä. Sukat sopivat jalkoihini täydellisesti ja ne ovat vielä minun lempiväriäni ... värittömät, hih. Olen pitänyt niitä jalassani nyt melkein joka päivä. Kiitos vielä ihana S ♡


Runebergintortut
Meillä perinteisesti Pekka tekee itse Runebergintortut. Oli muuten hyvää, nam! Helmikuu on yhtä herkuttelua, kun syödään Runebergintorttuja, ystävänpäivän herkkuja ja laskiaispullia. Heh. Vaikka Pekan tekemät Runebergintortut oli herkullisia, niin tykkään kuitenkin laskiaispullista vähän enemmän. 

Ystävänpäivä
Meidän ystävänpäivään kuului herkuttelu, suukottelut, halit, kivat pienet yllätykset, punaiset ilmapallot ja muut koristeet, niin kuin esim tekemäni marimekko-sydänviiri. Arnoldsin donitsit ja Pekan tekemä pizza & rubymokkapalat. Aina on syytä juhlaan, tykkäämme juhlia myös ystävänpäivää. Se toi taas kivaa vaihtelua arkeen! Kivaa, kun saimme S-kummin meille kyläilemään. H:llä oli ystävänpäivänä koulussa teemaväri: punainen, lapsia pyydettiin pukeutumaan teeman mukaisesti. V:lla kerhossa juhlittiin ystävänpäivää ja samalla kaikkien kerholaisten syntymäpäiviä, jopa kahtena päivänä, sai pukeutua esim naamiaisasuun ja ottaa mukaan lelun. V pukeutui yksisarvisprinsessaksi ja hän otti mukaansa "puudeli" pehmon. Hän sai kerhosta ihanan ystävänpäiväkortin missä luki: "V olet ihana", tikkarin ja sydänilmapallon, hauskaa! 

Harry Potter ja Viisasten kivi
Viime syksynä, koulun aloituksen jälkeen meillä H alkoi kiinnostumaan Harry Potterista. Aloitimme loppuvuodesta lukemaan kirjaa Harry Potter ja Viisasten kivi. (Joulun aikaan pidimme taukoa kirjasta kun silloin keskityimme lukemaan joulukirjoja). Nyt helmikuussa saimme viimein sen luettua. Hauskaa! H:n innostuksen myötä myös minä olen löytänyt uudelleen Harry Potterin pariin ja minustakin on kehkeytynyt fani, hih. Kyllä omassa lapsuudessa Harry Potter oli tosi kova juttu.


Sain kaksi puuttuvaa muumimukia  kokoelmaani
Sain äidiltäni ystävänpäivälahjaksi ja piristykseksi kaksi kokoelmastani puuttuvaa muumimukia: Muumimamma marmeladi ja Vilijonkka harmaa. Nämä mukit ovat mielestäni todella kivat ja olen innoissani, kun sain ne kokoelmaani. Kiitos äiti, samalla hän toi meille herkullisia laskiaispullia vihreäkuulatäytteellä. Ihana yllätys! Nyt myynnissä olevista mukeista minulta puuttuu enää hetki sitten myyntiin tulleet Pikku Myy niityllä ja Haisuli vauhdissa -mukit. Muumikokoelmastani löytyy monia kymmeniä muumimukeja, täytyisi joskus laskea ne kaikki.


Vauvan ensimmäiset sanat
Kyllä me olemme tulleet siihen tulokseen, että poitsun ensimmäiset sanat 8.5kk iässä helmikuun puolen välin jälkeen ovat isi, vauva, äiti Hän on isi -sanaa tavoitellut niin kauan ja meidän mielestämme sanonut sen jo monia kertoja. Usein nimenomaan niin kun hän esim näkee isin. Vauva -sana oli tullut muutamia kertoja, samalla viikolla loppuviikosta hän alkoi toistaa sitä todella usein, sen jälkeen joka päivä. Aamuisin hän välillä "huutelee" pinnasängystä "äiti", muutaman kerran hän on sanonut sen muuallakin. Mutta ei ole niin usein sanonut sitä kuin sanat isi ja vauva. Muutamia kertoja on tullut myös sanat tätä, en, nii, nam ja ihan kuin yksi ilta hän olisi tavoitellut sanaa puuro. Syödessään puuroa hän sanoi "puuo". Jännittävää seurata mitä sanoja sieltä seuraavaksi tulee, hih!


Meidän kummipojan ensimmäiset syntymäpäiväjuhlat
Oli kiva juhlia meidän rakasta kummipoikaa. Juhlat toivat kivaa piristystä tähän rankkaan talveen. Lapsista oli hauskaa leikkiä serkun kanssa, vähän erilaisilla leluilla kuin kotona. Mukavaa, että meidän ostama lahja oli hitti ja pääsi heti leikkeihin. Ostimme hänelle puisen jätteidenlajitteluauton. Tarjolla oli upea kakku ja vaikka mitä muita herkkuja. Oli niin kivaa, että lapset eivät olisi halunneet lähteä kotiin, hih. 


Laskiaissunnuntai 
Kummi oli ollut meillä yökylässä, mm. herkuteltiin, piirreltiin, höpöteltiin, tytöt katsoivat kummin kanssa Perer Panin, minä nukuin päikkärit. Söimme laskiaispullia ja illalla ulkoilimme perheen kesken. Pekan tekemät laskiaispullat on mielettömän hyviä. 


Talviloma
Niin ihanaa, kun tytöillä ja Pekalla alkoi loppukuusta talviloma. 9 päivää kiireetöntä yhteistä aikaa. Tähän mennessä olemme lomailleet kolme päivää. Meidän lomaan on kuulunut mm. lepäilyä, lautapelejä, kivoja leikkejä, ulkoilua, rentoa olemista ja yhdessäoloa. Lasten serkun synttärit, kummi oli meillä yökylässä ja pienempien kanssa kävimme mammalla ja papalla. H on leikkinyt paljon myös parhaan kaverinsa kanssa. ❤


Ihana talvi - Ihana kevät 
Talvi vaihtuu huomenna kevääksi, kun maaliskuu alkaa. Olemme nauttineet tästä lumisesta talvesta. Saimme usein ihastella taianomaista lumista takapihaa ja metsää, teimme lumiukkoja, lumilyhtyjä ja jäälyhtyjä. Laskimme mäkeä ja muutenkin pulkkailimme. H luisteli ja hiihti. Lumitöitökin pääsimme tekemään oikein urakalla (varsinkin Pekka), kun lunta tuli niin hirmuisesti. Enemmän varmaan kuin koskaan aiemmin mitä olemme täällä asuneet. Emme meinanneet enää keksiä minne lunta saisi työnnettyä. Lunta tosiaan on varmaan vielä pitkään, mutta ihanaa kun kevät alkaa, kesä tulee koko ajan lähemmäs. 

Tässä vielä linkit kaikkiin helmikuun postauksiin:
Helmikuun kivoimpia juttuja


perjantai 25. helmikuuta 2022

Minun vanhat 90-luvun barbiet

Barbiet ja muut vastaavat nuket olivat suosikkilelujani lapsena. Niillä on tullut paljon leikittyä ja niihin liittyy siksi paljon kivoja lapsuusmuistoja. Olen yllättynyt siitä, miten hyvässä kunnossa minun 90-luvun nuket ovat säilyneet. Monilla barbeilla on tallessa myös alkuperäiset asut, aika huikeaa! Ihanaa, että minun vanhat lelut on säästetty, että nyt lapseni voivat niillä leikkiä.


Minun ja veljeni vanhat lelut ovat mökillä säilössä. Olen useampana kesänä äidiksi tulon myötä penkonut valtavaa leluarkkuani missä kaikki minulle säilytetyt lelut ovat ja miettinyt mitkä vanhat leluni sopisivat lapsilleni. 2020 kesällä ajattelin tuoda muutamia suosikki nukkejani meille kotiin, muutamia ihania 90-luvun barbeja tyttöjen leikkeihin. 


Minulla on ollut niin paljon barbeja ja muita vastaavia nukkeja, että en ole viitsinyt tuoda meille niitä kaikkia. Halusin kuitenkin ehdottomasti kotiuttaa meille minun vanhat disney-nuket: Pocahontaksen, Arielin, Esmeraldan ja Mulanin. Pocahontas ja Pieni Merenneito olivat lapsena suosikkielokuviani ja siksi niihin liittyvät lelut ja tavarat ovat merkityksellisiä minulle vielä aikuisenakin, olen aina tykännyt myös muista Disneyn elokuvista.


Minun vanhoista barbeista tyttöjen suosikiksi muodostui heti ihana värikäshiuksinen Hula Hair Barbie, se piti tietenkin kotiuttaa. Siitä innostuneena päätin silloin tuoda kotiin myös muutaman muun barbien. Niihin liittyy paljon tunnearvoa.


Kotiutimme meille mökiltä myös ihastuttavan Bubling Mermaid merenneito Barbien. Nähdessään sen ensimmäisen kerran tytöt totesivat: "vau". Tykkäsin leikkiä sillä lapsena erityisesti ammeessa ja mökillä järvessä.


Otimme meille kotiin myös hauskan ruskeahiuksisen Bead Blast Barbien, jonka hiuksiin voi laittaa kivoja koristeita. Arvasin, että tytöt tykkäävät laittaa koristeita barbien hiuksiin, tietenkin koristeita pitää välillä saada myös omiin hiuksiin, hih. Uskomatonta, että tämän barbien hiustarvikkeet ovat säilyneet tallessa.


Tykkäsin lapsena myös kauniista taianomaisesta Buble Angel Barbiesta. Nukke ja kaunis asu ovat pysyneet ehjinä, mutta valitettavasti saippuakuplasiipiä ei löytynyt, hyvinkin mahdollista, että ne ovat joskus menneet rikki. 


Miksi olen päätynyt kotiuttamaan meille juuri nämä nuket? Koska en halunnut tuoda meille niitä kaikkia, päätin tuoda ne nuket mitkä ovat ehjiä, siistejä ja mille löytyi alkuperäiset asut. Sellaisia vähän erikoisempia nukkeja, barbeja mihin liittyy enemmän muistoja. 

En halunnut tuoda kaikkia barbiejuttuja meille siksi koska, tytöillä on jo ennestään paljon leluja ja halusin jättää osan nukeista mökille ns. mökkileluiksi. Mökilläkin barbeilla on syntynyt kivoja leikkejä. 


Minusta on edelleen hauska leikkiä barbeilla, kammata niiden tukkaa, tehdä niille kampauksia ja vaihtaa asuja hih. Kun tytöt leikkivät vanhoilla leluillani, minulle tulee ihana tunne, aivan kuin pääsisin elämään lapsuuttani uudelleen.

Oliko mikään näistä barbeista sinulle ennestään tuttu? Oletko leikkinyt samanlaisilla leluilla pienenä? Minua kiinnostaisi kovasti kuulla teidän vanhoista nukeista, minkälaisia barbeja teillä on ollut lapsena? 

tiistai 22. helmikuuta 2022

Ekaluokkalainen kiinnostui Harry Potterista + Äidin Harry Potter fiilistelyä

Viime syksynä, koulun aloituksen jälkeen meillä esikoinen alkoi kiinnostumaan Harry Potterista. Aloitimme loppuvuodesta lukemaan kirjaa Harry Potter ja Viisasten kivi. Nyt helmikuussa saimme sen luettua loppuun.  Hauskaa! ⚡


Omassa lapsuudessa Harry Potter oli tosi kova juttu. Meiltä löytyi kirjojen ja elokuvien (1-3) lisäksi myös mm. HP Playstation peli ja Gameboy colour peli. H:n innostuksen myötä olen löytänyt uudelleen Harry Potterin pariin ja minustakin on kehkeytynyt fani, hih. Loppuvuodesta katsoimme Pekan kanssa HBO:sta kaikki HP elokuvat ja nyt alkuvuodesta Harry Potter 20v Paluu Tylypahkaan dokumentin sekä hauskan visailuohjelman Harry Potter: Hogwards Tournament of Houses. ⚡


Äitini kiikutti meille mökiltä muutamia Harry Potter muistoja minun ja veljeni lapsuudesta. Hauskaa! Jotenkin hurjaa, että meillä on ollut elokuvat Viisasten kivi, Salaisuuksien kammio ja Azkabanin vanki VHS kasetteina. Ensimmäinen HP elokuva ilmestyi yli 20 vuotta sitten. Siitä on oikeasti niin kauan. Tässähän alkaa tuntemaan itsensä vanhaksi. Haha! ⚡


Muistatteko tämän näköisiä painoksia Harry Potter kirjoista? Mika Launiksen kuvittamat kannet. Nämä ovat minun lapsuudestani/nuoruudestani tuttuja. Sain kirjat kuvauslainaan äidiltäni ja lasten kummilta. Näitä on ollut kiva fiilistellä. Halusin ottaa niistä kuvia muistoksi. Meiltä löytyy omana tuo Harry Potter ja Viisasten kivi. ⚡


Haluaisin ostaa H:lle omaksi Jim Kayn nelivärikuvitetun Harry Potter ja Viisasten kivi kirjan. Kuvituksien ansiosta se sopii kuulemma hyvin lapsille. Sen avulla voi olla helpompi uppoutua taikamaailmaan, niin olen kuullut. Olen huomannut instagramissa, että moni on ostanut lapselleen juuri tuon version J.K Rowlingin kirjasta Harry Potter ja Viisastenkivi. H osaa lukea, joten voisi olla hauskaa lukea Harry Potteria itse. Samalla katsella kivoja inspiroivia kuvia. ⚡


Myös V oli kuuntelemassa, kun luimme Pekan kanssa Viisasten kiveä H:lle (muokkasin lennosta lauseita missä oli hurjempia kohtia). Luulen, että jossain vaiheessa meille päätyy kirjojen lisäksi myös Harry Potter aiheisia leluja, hehe. H valitsi itselleen syksyllä HP aiheisen mekon, tuon kuvassa näkyvän söpön Hedwig mekon. H sai joululahjaksi hienot HP taikasauvakynät mistä hän on tykännyt todella paljon (toinen niistä on melkein jo käytetty loppuun). H on myös innostunut tekemään Harry Potter hahmoja hamahelmistä ja piirtämään niitä. Isi osti molemmille tytöille pari viikkoa sitten  HP sukkia H&M:ltä. ⚡


Pakko vielä sanoa... eikö H:llä olekin hyvin samankaltainen tukka kuin Hermionella (Emma Watsonilla) Harry Potter elokuvissa? Ainakin tällä hetkellä Hermione ja Hedwig ovat H:n lempparihahmoja. Hauskaa!⚡ 


sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Kuulumisia - Miksi blogiin tulee tällä hetkellä paljon postauksia?

Marraskuu-tammikuu oli sellaista aikaa, kun minulla ei ollut voimavaroja ja jaksamista kunnolla oikein mihinkään ylimääräiseen. Mikään ei oikein kiinnostanut eikä huvittanut. Vaikka TMD:stä (eli purentaelimistön kipu- ja toimintahäiriöstä) johtuen nytkin on rankkaa niin henkisesti kuin fyysisestikin, on kuitenkin yleinen jaksaminen alkanut nyt helmikuussa olemaan paremmalla tolalla. Ja se on hyvä juttu. 


Minua kiinnostaa taas monenlaiset asiat. Jaksan paremmin esim. kirjoittaa blogia, ottaa kuvia ja olla vähän aktiivisempi instagramissa. Jaksan enemmän leikkiä ja ulkoilla, virkata, askarrella, siivota ja sisustaa kotia, tehdä asioita mistä pidän ..., vaikka väsyttääkin ja tunnen kipua. Kiva, että jotain edistystä tapahtuu. 


Olen saanut teiltä viestejä, vertaistukea ja vinkkejä instagramissa TMD vaivoihin liittyen, kiitos niistä. ♡ Minulle on suositeltu fysioterapian lisäksi mm. akupunktiota, kokovartalohierontaa ja voicewellhierontaa. Luottamista itseeni, omaan kehooni ja sen toipumiseen. Lepoa ja rentoutumista. OMT-fysioterapiassa tällä viikolla yhtenä hoitomuotona kohdallani käytettiin hieronnan ja venytyksien lisäksien akupunktiohoitoa, en ollutkaan sitä aikaisemmin kokeillut. Kiputilanne on kestänyt nyt jo 5 viikkoa. Joka päivä tunnen kipua enemmän tai vähemmän. Inhottavinta tällä hetkellä on leukakipu, kuristava tunne kurkussa, kielen jäykkyys, hammaskipu, korvakipu, pääkipu ja niskakipu. Toivon todella, että pian tapahtuisi iso harppaus eteenpäin, että kiputilanne alkaisi kunnolla helpottamaan. Minulla on ikävä monia ruokia mitä en ole pystynyt viikkoihin syömään. Alkaa keitot, vaalealeipä ja mössöruuat kyllästyttämään. 


Hyvä, että olen vähän piristynyt ja jaksan enemmän tehdä asioita. Olen siitä niin iloinen, vaikka elämä ei todellakaan ole tällä hetkellä helppoa. Kaikki kiva puuhastelu vie kuitenkin ajatuksia vähän pois kivuista, inhottavista ajatuksista ja tuntemuksista. Siksi blogiin ilmestyykin tällä hetkellä aika paljon postauksia. Blogi on minulle tärkeä harrastus. Alunperin blogini sai alkunsa, kun taistelin masennusta vastaan. Blogi tuo minulle iloa ja apua tänäkin päivänä. Se auttaa minua keskittymään positiivisiin asioihin. Vaikka on rankkaa, elämässä tapahtuu myös paljon hyviä asioita. Ne pitää vain osata nähdä ja löytää. Minulla on ihana perhe, Pekka ja lapset. He tuovat minulle eniten iloa joka päivä. Positiivinen ajattelu kantaa pitkälle. 

lauantai 19. helmikuuta 2022

Kokeilin tulppaanihierontaa

Eli mikä ihmeen tulppaanihieronta? Alkuvuodesta 2021 englantilainen kukkastylisti Willow Crossley julkaisi instagramtilillään vinkin miten tulppaaneista saa erinäköisiä ja siitä tuli somehitti. Kyseessä on siis tulppaanien terälehtien taivuttaminen vastakkaiseen suuntaan kuin mihin ne luonnollisesti taipuvat, eli toisin sanoin tulppaanin kukkien avaaminen. 

Tykkään todella paljon tulppaaneista. Ne ovat talven ja kevättalven lempikukkiani. En ollut kuitenkaan aiemmin vielä kokeillut tulppaanien avaamista, vaikka olen nähnyt siitä useita postauksia instagramissa. Nämä tulppaanit olivat olleet maljakossa jo monta päivää, alkaneet jo vähän itsekseen avautumaan. Siitä sain idean: nyt kokeilen tulppaanihierontaa. Lehdet taipuivat hyvin ja helposti, vaikka tietenkin lehtiä taivuttaessa piti olla todella varovainen. Kimpusta sai heti runsaamman näköisen ja ihan kuin jo pikkuisen nuupahtaneet kukat olisivat  saaneet uuden elämän. 


Aika nättejähän nuo tulppaanit ovat avattuinakin. Hauskaa, miten yhdestä ja samasta kimpusta saa pienellä vaivalla tehtyä niin erinäköisen. Kivaa vaihtelua! 


perjantai 18. helmikuuta 2022

Äitini täyttämä vauvakirja minusta - Vauvasta koululaiseksi 1991-1998

Äitini ei raaski vielä luopua minun vauvakirjastani. Ymmärrän sen kyllä, olenhan itsekin äiti ja täytän lasteni vauvakirjoja, hih. Vaikka tämän vauvakirjan sisältö on minulle arvokas ja merkityksellinen, tiedän, että se on sitä vielä enemmän äidilleni. 


Äiti toi vauvakirjani meille lainaan, miten hauska on ollutkin katsella sitä. Miettiä mitä samaa omassa vauvavuodessa ja lapsuudessa on lapsieni kanssa vai onko, hih. Äiti on täyttänyt vauvakirjaa ahkerasti. Siellä on elämäni ensimmäiset vuodet, vauvasta koululaiseksi, vuodet 1991-1998. (Kuvat näkyvät tarkempina kun niitä painaa)


Vauvavuoden ja lapsuuden taitoja:

Ääntelemään aloin 2kk ikäisenä

Lelua tavoittelin 2.5kk ikäisenä

Otin lelun käteen ja vaihdoin sitä kädestä toiseen: 3kk ikäisenä 

Ensimmäinen hammas puhkesi 5kk ikäisenä (Ensimmäinen rautahammas puhkesi kun olin 4-vuotias. Maitohammas lähti juuri kun olin lähdössä kerhoon)

Käännyin vatsalleni 6kk ikäisenä

Istumaan aloin 8kk ikäisenä

Konttausasennon otin 8.5kk ikäisenä

Ryömimään aloin 9kk ikäisenä

Konttaamaan aloin 10kk ikäisenä

Istuin itse 10kk ikäisenä

Nousin seisomaan tukea vasten 10.5kk ikäisenä

Liikuin tukea vasten 11kk ikäisenä

Ensimmäiset horjuvat askeleet (3kpl) otin 1v 1kk ikäisenä. 1v 3kk osasin juosta. 1v 4kk osasin hypätä ja pyöriä. 1v 6kk pysyin hetken yhdellä jalalla. Osasin kinkata 3v 6kk ikäisenä. Opin ajamaan pyörällä 5v ikäisenä sekä myös luistelemaan ja hiihtämään.  Vauvakirjassa on tietoa myös mm näistä aiheista

Syntymä: 23.3.1991 klo: 10.31 / 3540g 49cm Kuusankosken aluesairaala, olin kaksiviikkoa yliaikainen. Olen lopulta pitkän rupeaman jälkeen syntynyt hätäsektiolla. Kotiuduimme 30.3.1991. 

Ristiäiset: 18.5.1991, nimekseni sain Laura Krista Henriikka, etunimeni on isäni valitsema, toinen ja kolmas nimi äitini valitsemat. Minulla on neljä kummia. Kaste suoritettiin lapsuudenkodissani. Minut kastettiin isäni isoäidin ompelemassa kastemekossa, mikä oli juuri minulle tehty. 

Ensimmäinen kylpyhetki: kotona 13.4.1991, kolmen viikon ikäisenä, tykkäsin kylpeä. Saunaan menin ensimmäisen kerran ollessani 2v 10kk ikäinen. 

Ensimmäiset lelut: äitiyspakkauksen keltainen naurava pehmohelistin, sininen pupuhelistin ja soittorasialelut. 

Ensimmäinen joulu: 1991, olin 9kk ikäinen. Sain lahjaksi mm. xylofonin, nuken, kirjoja, kävelykärryn, legoja, vaatteita, soittorasian+. 

Leikkejä: 9kk tykkäsin katsella kirjoja. 1v tykkäsin leikkiä leikkimökissä ja nukenvaunuilla. 1.5v kivaa oli piilosilla olo ja kiikkuminen. 2v oli hauska leikkiä nukketalolla ja katselin paljon kirjoja,  2.5v leikin paljon muumitalolla ja pidin piirtämisestä. 3v tykkäsin piirrellä ja askarrella, leikkiä barbeilla ja nukketalolla, jopa kaksi tuntia putkeen. 4v leikin paljon pikkutavaroilla, muovieläimillä ja roolileikkejä. 5v suosikkileikkejä oli prinsessaleikit, majaleikit, eläimet+muut pikkutavarat. 6v tykkäsin laulaa, tanssia ja leikkiä barbeilla sekä pikkutavaroilla. 

Muiden kanssa leikin: 3v barbeilla, 4v veikan kanssa autoilla, 5v barbeilla ja roolileikkejä, 6v koiraa ja majantekoa. 

Ensimmäisiä sanoja: 7.5kk 》pappa, äiti, "upu"=syli, suhisin sanaa isi, "mppu" =lamppu. 8.5kk opin sanomaan myös mamma ja otan otan. 12kk auto, joka oli varmasti sellainen sana että tiesin mitä se tarkoittaa. 12.5kk 》"auva"=hauva, kukka, kukko, tytöt, kato, "phyyl"=pyyhe, anna, "appa"=vaippa. 2.5-vuotiaana kyselin aina minne kukakin oli mennyt. Ja kun puhelin soi kysyin aina "kuka on pumiaissa". 4.5v höpötin itsekseni paljon tarinoita, niissä oli kuulemma juoni ja onnellinen loppu, niin kuin oikeissa tarinoissa. 5-vuotiaana kyselin paljon syntymästä ja kuolemasta. 5,5v opin sanomaan R-kirjaimen, ensimmäinen R-sana oli "papru".

Lempiruokia: 3kk ikäisenä ruusunmarjasose, banaani, inhosin perunaa. 5kk ikäisenä kana ja riisi, persikka. 8kk ikäisenä kala. 11kk ikäisenä kiinanpata, spagetti ja jauheliha. 1v peruna ja lihapullat. 3v spagetti ja kastike, vaapukat. 5v söin monenlaisia ruokia mutta ruuissa ei saanut olla kastiketta. 6v ranskalaiset, kananliha, spagetti.

Tykkäsin kuunnella ja laulaa: 5kk jänis istui maassa ja äidin kasvimaalla... 9kk muumilaulut "käy  muumilaaksoon ja "ei muumitaloa lukita yöksi". 1v Röllipeikon laulut, 1.5v kokeilin itse laulaa hämähämähäkki ja muumilauluja. 4.5v opin kerhossa paljon uusia lauluja kuten Jumalan kämmenellä ja tuiki tuiki tähtönen. 6v tykkäsin laulaa rock musiikkia samalla, kun pikkuveljeni säesti pianolla.

Kirjoja mitä minulle luettiin ja tykkäsin itse katsella: Kolme pientä porsasta, Pekka Töpöhäntä, Muumikirjat, Peppi Pitkätossu,  Pocahontas, Aladdin, Barbiekirjat...

Lemppari tvohjelmia: Muumilaakson tarinoita, Vili Vilperi, Matka maailman ympäri...

Nukkuminen: Ensisänkyni oli suvussa kulkenut rottinkikehto, siinä nukuin muutaman viikon, sitten siirryin omaan huoneeseen pinnasänkyyn nukkumaan. 4kk ikäisenä oli vaihe kun nukahdin vain isin syliin, mutta 6kk ikäisenä nukahdin omaan sänkyyn. 9kk halusin taas, että isi nukuttaisi sylissä. 1v nukahdin omaan sänkyyn, kun äiti oli lähellä, 1v7kk heräsin 2-3 kertaa yössä. 2v nukahdin omaan sänkyyn, äiti odotti lähellä kunnes nukahdin. 3.5v oli nukkumisvaikeuksia ja touhuvaihe, heräsin 3-4 kertaa yössä. 4v vielä heräsin kesken yöunien, mutta yleensä vain yhden kerran.


Vauvakirjassa oli myös mm. tälläisiä juttuja: ihania kuvia, ensimmäinen piirrustus (10kk ikäisenä äidin auttamana), ketkä olivat ensimmäisiä kavereitani ja mitä leikimme, retkiä (mm. korkeasaareen), asioita kun olin kerholainen ja eskarilainen 1995-1998, äidin ihania kirjoituksia + paljon muuta. Koulu alkoi 17.8.1998 Eskolanmäen koulussa, luokka 1C, Ryhmä A. Halusin tehdä tämän postauksen muistoksi itselleni ja lapsilleni. Ajattelin  että olisi hauska näyttää teille muutamia kivoja sivuja 90-luvun vauvakirjastani.  Instagramissa niistä pidettiin, kun näytin muutamia sivuja stooreissa. Kuvissa on kuitenkin vain sellaisia sivuja missä ei lue nimiä eikä näy läheisten kuvia eikä mitään liian henkilökohtaista.Olen todella kiitollinen äidilleni miten paljon hän on tallentanut lapsuusmuistojani. Vauvakirjan lisäksi löytyy myös monia valokuvalbumeja ja vhs kasetteja. Osa videoista on siirretty DVD:lle. Hauskaa! Tiedän, että olen aina ollut todella rakastettu. Sen voi nähdä ja tuntea, vaikka en tietenkään voi muistaa ensimmäisiä vuosiani. Minulla oli onnellinen ja huoleton lapsuus. Kiitos ihanista ja kivoista lapsuusmuistoista äiti, iskä, pikkuveli ja isovanhemmat + muut läheiset ♡