tiistai 6. joulukuuta 2022

Hyvää itsenäisyyspäivää

Meidän perheelle itsenäisyyspäivä on tärkeä juhlapäivä. Minut on kasvatettu isänmaalliseksi ja tarkoitan sillä sitä, että on tärkeää arvostaa omaa kotimaataan, juuriaan ja kunnioittaa heitä, ketkä ovat tätä maata puolustaneet.


Mamma ja pappa joutuivat näkemään sodan kauheudet, kasvamaan sen keskellä, lähtemään lapsena evakkoon ja jo hyvin nuorina osallistua meidän kotimaamme puolustamiseen. Pappani taisteli jatkosodassa rannikkotykistössä ollessaan vain 18-vuotias. Mammallani oli tärkeä tehtävä itärajan tuntumassa puhelinkeskuksessa hänen ollessaan vain 17-vuotias. Olen kuullut Mammalta hänen omia kokemuksiaan sodan kauheuksista ja siitä miten kamalaa sen keskellä oli elää. Pappa taas oli vaitonainen, hän puhui sodasta hyvin vähän. Hän ei varmaankaan halunnut  palata niihin kamaliin muistoihin, toisaalta, ehkä hän ei myöskään halunnut järkyttää minua. Mammakin alkoi puhumaan minulle enemmän sodasta vasta viimeisinä vuosinaan minun ollessani jo yli 20-vuotias. Suvussani on surullisia kohtaloita ja kokemuksia sodasta ja sen jälkeisestä elämästä. Heidän kokemuksensa särkevät sydämeni. En pysty tietämään tai oikeasti ymmärtämään miltä heistä on tuntunut. Mutta sen tiedän, että meidän itsenäisestä Suomesta on maksettu kova hinta, silloin kun itsenäisyys on saavutettu ja sitä puolustaessa. Rauha ja turva omassa kotimaassa on asia mistä olen hyvin kiitollinen. 
Meidän itsenäisyyspäivän viettoon kuuluu yhdessä oleminen. Tänään teimme talvisen retken suolle ja lähimetsään. Herkuttelimme pipareilla ja kaakaolla. Kotona söimme myös sellaisia suomalaisia herkkuja kuten karjalanpiirakoita mitkä leivomme itse ja fazerin suklaata.Koristelemme kotia Suomen lipuilla ja sinisillä yksityiskohdilla kuten Iittalan sinisellä kastehelmikipolla, sinisellä mariskoolilla ja pienellä Suomen kartta kulholla. Sytytämme perinteisesti kaksi sinivalkoista kynttilää, myös muita kynttilöitä ja valoja. Käymme viemässä kynttilän P-papan isälle sankarihaudoille ja kynttilän mamman ja papan haudalle. Minun täytyy kuunnella Finlandia-hymni. Joskus myös askartelemme. Lapsista on hauskaa liehuttaa lippua! Meillä pieni V:kin tietää hyvin, että tänään on itsenäisyyspäivä, "Suomen syntymäpäivä", hän hihkui sitä heti aamulla herättyään. Kysyin lapsilta mikä heidän mielestään on hyvää Suomessa. Sain vastaukseksi mm. Se, että "meillä on oma maa, koti ja oma kieli." Niinpä ♡


Innostuin virkkaamaan meille sinisestä,  beigestä ja valkoisesta langasta hassun itsenäisyyspäivän tontun. Minulla on pitkään pyörinyt kaapissa sinistä lankaa, sitten keksin, että sitähän voisin käyttää tontun virkkaamiseen, hih. 


Himmetä ei muistot koskaan saa. Rakkautta ja rauhaa, hyvää itsenäisyyspäivää! ♡
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♡