sunnuntai 25. joulukuuta 2022

Ihanat lapsuuden joulut

Lapsuudessani joulunodotukseen kuului askartelua ja leipomista äidin kanssa. Askartelimme esim lumihiutaleita leikkelemällä paperia, taikataikinasta teimme kuusenkoristeita, kartongista askartelimme milloin mitäkin. Leivoimme pipareita ja pullaa, äitini teki piparkakkutalon minkä koristeluun me saimme veljeni kanssa osallistua. Pipareiden leipominen ja koristelu oli jo silloin minusta hauskaa puuhaa.  Askartelimme ja leivoimme myös mamman ja papan luona. Kuusi tuotiin sisään/kasattiin ja koristeltiin aatonaattona tai päivää aikaisemmin. Kotiin laitettiin muutenkin joulukoristeita. Meillä oli veljeni kanssa pienet joulukuuset meidän huoneiden pöydällä. Myös meidän mustalla Mirri-kissalla oli oma pieni kuusi ruokakuppinsa vieressä. Jouluksi vaihdettiin punaiset tai vihreät pöytäliinat. Ikkunoihin laitettiin pahviset tontut, joulupukki ja reki. 


Lapsuudessani jouluaattona söimme aamulla riisipuuroa. Menimme joulusaunaan ja sen jälkeen katselimme veljeni kanssa jouluisia lastenohjelmia esim joulupukki ja noitarumpu, joulupukin kuumalinja ja ja lumiukko. Iltapäivällä menimme syömään jouluaterian isovanhemmilleni S-mammalle ja P-papalle (isäni vanhemmille). Sinne kokoontui "koko suku". Ennen ruokaa joku saattoi lukea jouluevankeliumin, esim joku meistä serkuksista. Vietimme aikaa yhdessä. Alkuillasta tulimme takaisin kotiin, odottamaan, koska joulupukki tulee. Katselimme ikkunasta näkyykö pukkia ja jännitimme, koska hän tulee meille jakamaan lahjoja. Joulupukki toivotettiin tervetulleeksi sisään laulamalla "joulupukki, joulupukki, valkoparta, vanha ukki..." Autoimme veljeni kanssa joulupukkia lahjojen jakamisessa. Kun lahjat oli jaettu, avasimme paketteja ja leikimme uusilla leluilla. Iskä teki aina ennen joulua paljon töitä. Miten ihanaa, kun joulunpyhinä meillä oli aikaa olla yhdessä perheenä. (Joskus joulupukin vierailua ja lahjojen avaamista tuli meille seuramaan molemmat tai toiset isovanhemmistamme.)


Lapsuudessani joulupäivänä leikimme veljeni kanssa uusilla leluilla. Kävimme koko perhe viemässä hautausmaalle kynttilöitä P-papan vanhemmille. Menimme mammalle ja papalle (äitini vanhemmille) kylään kahvittelemaan ja herkuttelemaan. Joskus joulupäivänä pappa kertoi, että joulupukki oli tuonut lahjoja vahingossa heidän kotiin  (vietimme siellä paljon aikaa veljeni kanssa). Miten hauskaa oli päästä avaamaan lisää lahjoja. Joskus joulupäivänä mamma ja pappa tulivatkin meille kylään. Silloin söimme yhdessä jouluruokaa ja myöhemmin kahvittelimme. Tapaninpäivänä ei ollut mitään erityistä ohjelmaa, silloin yleensä leikin kavereiden kanssa. 


Lapsuudessani joulupöydästämme löytyi kinkkua, joulukaloja, imellettyä perunalaatikkoa "tuunikkaa", porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa, maksalaatikkoa, rosollia, vihersalaattia, makaronilaatikkoa ja lihapullia. Jälkiruokana oli usein luumu- tai lakkakiisseliä kermavaahdolla. Myöhemmin kahvipöydästä löytyi joulutorttuja luumu- ja vadelmahillolla, pipareita, suklaata, konvehteja ja pullaa. Äitini leipoi kauniita pullakuusia mitä hän joskus teki myös mm. koulun myyjäisiin ja lahjaksi.


Kiitos rakas lapsuudenperheeni (äiti, iskä ja pikkuveljeni) sekä rakkaat sukulaiset. ♡ Minulla on lämpimiä, ihania joulumuistoja lapsuudestani. Muistan yhdessäolon, perinteet ja perheen tärkeyden. Olen kiitollinen ja onnellinen ihanasta lapsuudestani. Toivon, että joskus omat lapseni muistelevat lapsuutensa jouluja yhtä iloisin mielin, rakkauden tunne sydämissään. Ainakin teen parhaani yrittäessäni luoda heille kivoja lapsuusmuistoja. Se on äitinä yksi tärkeimmistä tehtävistäni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♡